Home Body & Mind Hoeveel slaap hebben we nodig?

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Corbis
Dat onze slaap levensnoodzakelijk is, weten we allemaal. Maar weet je ook hoeveel slaap we per dag nodig hebben?

Dokter Susie Klerkx van het slaapcentrum Ziekenhuis Oost-Limburg: "Gemiddeld hebben we zo'n zeven à acht uur slaap per dag nodig. Maar er zijn altijd mensen die daarvan afwijken. Misschien ben jij een kortslaper en heb je maar vijf à zes uur nodig, of juist een langslaper die zeker negen à tien uur moet slapen. Kinderen slapen erg diep en lang. Hoe ouder je wordt, hoe minder slaap je nodig hebt. Je kan het beste zelf bepalen hoeveel slaap je nodig hebt. Dat doe je door gewoon naar je lichaam en geest te luisteren.”

Volgens neuropsychiater P. Louis van het AZ Monica in Antwerpen wordt de slaapduur niet alleen beïnvloed door biologische, maar ook door externe factoren.

“Bij mensen die het erg druk hebben, ontstaat er soms een slaaptekort in de loop van de week. Ze hebben dan de neiging om in het weekend bij te slapen. Maar het is juist belangrijk dat je ook in het weekend hetzelfde aantal uren aanhoudt. Zorg dus voor regelmaat en probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan en te gaan slapen.”