https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Body & Mind De eerste keer…naar de gynaecoloog

De eerste keer…naar de gynaecoloog

Nee, het doet geen pijn.

Eindelijk eens een bezoekje aan de gynaecoloog brengen. Het is je voornemen van vijf jaar geleden en eveneens dat voor de komende vijf jaar. En dat terwijl het eigenlijk helemaal niets voorstelt.

Wanneer?

Naar de gynaecoloog gaan is pas nodig een of twee jaar nadat je voor de eerste keer seks hebt gehad, tenzij je klachten hebt natuurlijk. Heb je klachten, heb dan vooral geen schrik om deze grondig uit te leggen aan de gynaecoloog. Je zal echt niet de eerste zijn van wie ze dit te horen krijgen en het is natuurlijk erg belangrijk dat ze goed behandeld worden.

Hoe vind ik een goede gynaecoloog?

Ga ten rade bij je vriendinnen of je moeder om een gynaecoloog te vinden waarbij jij je op je gemak voelt. Veel vrouwen kiezen voor een vrouwelijke gynaecoloog, maar een mannelijke gynaecoloog kent zijn vak even goed – ze doen immers niets anders. Vraag vooral naar persoonlijke ervaringen, het is belangrijk dat je je goed voelt bij een gynaecoloog.

Wat doe ik aan?

Heb je een afspraak gemaakt, denk dan na over wat je gaat aandoen. De gynaecoloog zal je immers vragen om je uit te kleden voor het onderzoek. Kies dus kleding waarin je je comfortabel voelt: als je een kort, loszittend kleedje draagt, is de kans groot dat je dit mag aanhouden en enkel wat omhoog moet trekken. De meeste gynaecologen doen ook een borstonderzoek, dus houd er rekening mee dat je je beha zal moeten uitdoen. Als je op voorhand niet de tijd hebt om je even op te frissen, draag dan best katoenen ondergoed, zo voorkom je onaangename geurtjes.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De gynaecoloog zal je enkele vragen stellen. Hij of zij zal je vragen of je een anticonceptiemiddel neemt, wat de reden is van je bezoek en of je andere medicatie neemt. Daarna start het onderzoek. Hiervoor ga je in een stoel liggen en spreid je je benen, je voeten kan je laten steunen in de beugels. Vervolgens zal de gynaecoloog een speculum in je vagina inbrengen om je vagina beter te kunnen onderzoeken. Hiervoor wordt meestal glijmiddel gebruikt zodat het geen pijn doet. Eventueel kan een uitstrijkje genomen worden, maar ook hier zal je amper iets van voelen. Het onderzoek is voor je het weet voorbij en het is pijnloos!

Wat zijn jullie ervaringen?