Home Body & Mind Als je ouders zwakbegaafd zijn

Als je ouders zwakbegaafd zijn

"Als vierjarige werkte ik de berg afwas weg"

Ouders leren je leven. Ze voeden je op, sturen je en sturen nog eens bij, om vervolgens alles los te laten. Zo zou het toch moeten. Bij Bieke (36) liep het anders: zij groeide op bij zwakbegaafde ouders en moest uiteindelijk zichzelf leren leven.

Bieke: “Als kind kon ik thuis doen wat ik wilde, regels of structuur waren er niet. Vooral van mijn moeder kreeg ik alles gedaan, simpelweg omdat ze zelf geen grenzen kon stellen. Tegelijk werd ik ook gebruikt voor alle klusjes in huis. Als vierjarig kind werkte ik al de enorme berg afwas weg, omdat iemand anders het niet zou doen. Ik heb daar zelfs nog een foto van, ik als klein meisje aan de slag. Dat toont hoe trots mijn ouders waren op dat moment. ‘Kijk eens aan, onze dochter, zo plichtsbewust.’ Een immens misplaatste trots. Een kind zou zich niet verantwoordelijk moeten voelen voor een huishouden.

Dat bewustzijn, dat besef, is iets wat al op mijn vierde tot mij doordrong. Ik had toen al door dat mijn ouders niet waren zoals andere ouders. Mijn vader had mijn moeder helemaal in zijn greep. Hij dwong haar om elke dag te koken en als ze dat niet deed, sloeg hij haar. Omdat ze dat zelf niet kon plaatsen, gaf ze mij de schuld. Ze zag in mij een concurrente, een bijdehand iemand met wie mijn vader wel een gesprek kon voeren. Dus reageerde ze zich af op mij, en kreeg ik op mijn beurt ook klappen.

Het vervolg van Biekes verhaal lees je in Flair.

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.