Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© giphy.com

Voorbereid op je D-Day!

5 mythes rond bevallen waar je de waarheid over moet weten voor het zover is

Ergens wéét je dat bevallen een van de pijnlijkste dingen is die je in je leven zal meemaken, maar je maakt jezelf wijs dat je die pijn meteen zal vergeten als die schattige baby in je armen ligt. Dat kan natuurlijk zo zijn, al zijn er toch enkele andere mythes over zwangerschap die niet meteen kloppen. En wij weten welke!

Zwanger en bijna aan je uitgerekende datum? Proficiat! En: veel moed gewenst. Want bevallen, dat is zo'n pretje nog niet. Dat het een unieke ervaring is, daar zijn wij zeker van – maar van volgende puntjes toch niet helemaal.

 

Mythe 1: je water zal sowieso breken voor je bevalt

 

Niet waar: je water kan ook evengoed niet spontaan breken. In films en op televisie is dit altijd hét moment waarop iedereen zich naar het ziekenhuis begeeft, maar in reallife komt zo'n situatie niet zo vaak voor. Vaak gebeurt dat pas net voor je bevalt, of moet het water gebroken worden.

 

Mythe 2: pikant eten kan een bevalling opwekken

 

Niet waar: bij Rachel uit 'Friends' werkte het niet, en bij jou zal het ook niet werken. Er is namelijk geen enkele wetenschappelijke reden waarom het eten van pikant voedsel je opeens sneller zou laten bevallen. Wat niet wegneemt dat jij niet mag genieten van een pikante taco of twee, natuurlijk. Integendeel!

 

Mythe 3: je moet snel kiezen voor een epidurale, anders is het te laat

 

Niet waar: dit wordt vaak verteld, maar klopt niet. Er blijkt geen exact 'juist' moment te zijn waarop je een epidurale verdoving moet krijgen. Dat kan heel vroeg in de bevalling al gebeuren of redelijk laat. Het tijdstip van de verdoving zou namelijk geen effect hebben op de uiteindelijke werking ervan. Even twijfelen is toegestaan, dus.

 

Mythe 4: brede heupen maken bevallen makkelijker

 

Niet waar: of toch niet helemaal – het klopt dat een bevalling wat vlotter verloopt wanneer je heupbotten hebt die wijd uit elkaar staan. Toch blijken daar veel misvattingen over te zijn: veel mensen zien brede heupen namelijk gewoon als heupen met iets meer rondingen. Je kan dus ook 'brede heupen' hebben zonder effectief brede heupbotten te hebben – en dan heb je geen extra voordeel tijdens je bevalling.

 

Mythe 5: je gynaecoloog wijkt tijdens de bevalling geen moment van je zijde

 

Niet waar: de kans is heel groot dat je gynaecoloog niet je hele bevalling zal meemaken. Als je pecht hebt en je vertrouwde gynaecoloog verhinderd is, kan het zelfs zijn dat hij of zij er niets van meekrijgen. Wat niet betekent dat je niet in goede handen bent, natuurlijk: er staat een heel team van professionele verpleegkundigen en dokters voor je klaar. En meestal ook een lieve parrtner – die hopelijk niet flauwvalt tijdens de bevalling.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '