Home Body & Mind 14 lekkernijen waar je rustig van wordt

14 lekkernijen waar je rustig van wordt

Zeg vaarwel tegen de stresskip in jezelf!

Vergeet chocola, snoep of koeken. Last van stress? Eet dan deze natuurlijke rustbrengers.

1. Bloemkool

Deze kool is vezelrijk en doet daarom ook wonderen voor je stoelgang. Last van een opgeblazen buik door de stress? Stoom of kook dan een beetje bloemkool.

2. Spinazie

Het is niet alleen de favoriet van Popeye, ook wij zouden spinazie bovenaan ons lijstje moeten zetten. Deze groene groente is niet alleen rijk aan vitamine A, C, K, het bevat ook foliumzuur en mineralen zoals magnesium en ijzer. Dé ideale groente om te eten tijdens stressy periodes, omdat onze bijnieren dan overuren produceren én veel meer vitamine C nodig hebben dan anders. Tijd dus om de voorraad aan te vullen.

3. Pompoenpitten

Zink is essentieel voor ons immuunsysteem én belangrijk in onze strijd tegen stress. En jawel, pompoenpitten zitten er vol van!

4. Broccoli

Met nòg meer vitamine C dan een appelsien, is broccoli de ideale boost voor je lijf. Bovendien bevat het ook veel vitamine A en antioxidanten.

5. Tonijn

Boordevol proteïne én omega 3-vetten (dat zijn goeie vetten!), dat is tonijn. Deze natuurlijke ontstekingsremmer is daarom perfect in tijden van stress.

6. Asperges

Asperges zitten vol antioxidanten (ideaal in de strijd tegen stress) en bevatten tryptofaan, een aminozuur dat je lijf nodig heeft om serotine aan te maken – wat je beter laat slapen én zorgt voor een goed humeur.

7. Paprika

Paprika's bevatten niet alleen weinig calorieën, ze zitten ook tjokvol vitamine C en zijn vezelrijk.

8. Zalm

Net als tonijn bevat zalm heel wat omega 3-vetten. Let wel, dat is alleen zo bij wilde zalm, niet bij gekweekte zalm. Deze vetten dragen bij tot een goed humeur en zijn goed voor je hersenen.

9. Kalkoen

Dit witte vlees bevat veel tryptofaan dat zorgt voor veel serotine en dus een goeie nachtrust. Bovendien helpt het depressies voorkomen.

10. Eieren

Toegegeven, eieren zijn niet goed voor je cholesterol. Maar ze zitten wel vol vitamines, mineralen en goeie vetten, die allemaal helpen endorfines vrij te maken. En endorfines zorgen niet alleen voor meer plezier, ze maken je ook weerbaarder tegen pijn.

11. Wortelen

Massa's beta-caroteen vind je in wortelen en die helpen je immuunsysteem.

12. Groene thee

Thee bevat ingrediënten die een gunstige invloed hebben op stressreacties. Catechinen, polyfenolen, flavonoïden en aminozuren? Groene thee heeft ze allemaal. 

13. Blauwe bessen

Net als andere bessen, beschermen blauwe bessen tegen chronische ziekten die vaak veroorzaakt worden door langdurige stress. En dat allemaal dankzij anthocyanen.

14. Selder

Dat selder een hoge bloeddruk helpt te bestrijden, dat wisten ze in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang. En jawel, een hoge bloeddruk is één van de symptomen van teveel stress.