Zo ga je om met iemand met een depressie
Zorg voor je partner, maar zeker ook voor jezelf. Het is geen overbodige luxe om zelf een therapeut te bezoeken, bijvoorbeeld. Die kan naar je luisteren én tips geven hoe jij het draaglijk kan houden.
Je wordt vaak in een zorgende rol gedwongen als partner van. Ga daar tegen in. Je hebt gekozen voor elkaar, in goede en kwade dagen, maar je bent niet de verpleegster van je lief. Probeer ervoor te zorgen dat hij/zij in therapie gaat: dat is een stuk dat jij niet kan invullen.
Neem vaak genoeg tijd voor jezelf. Een middagje naar een wellness, op café met vriendinnen, sporten... Laad je batterijen op tijd op.
Ook al wil je depressieve partner dat niet, probeer te zorgen voor qualitytime samen. Uit eten, een weekendje weg...: probeer te zorgen voor mooie momenten tussen jullie twee, om de zware dagen mee te helpen dragen.
Besef dat je niet verantwoordelijk bent voor je partner. Dat blijft hij/zij nog altijd zelf. Ja, ook als hij/zij praat over zelfdoding. Zoek hulp, probeer er te zijn, maar besef dat je niemand kan redden die niet gered wil worden.
Hulp voor jezelf of je lief
Worstel je zelf met depressieve gevoelens? Voel je je down en kom je er alleen – of met hulp van vrienden en/of lief – niet uit? Ga op zoek naar een psychologe of psychotherapeute in je buurt. Via www.psycholoog.be vind je contactgegevens. Hét belangrijkste bij een therapeut is dat je je veilig voelt en hem/haar vertrouwt. Durf dus – lang genoeg – te zoeken naar jouw perfect match.
Heeft je lief een depressie? Natuurlijk kan je luisteren en steunen, maar in je eentje is dat zwaar. Praat erover, met vrienden, familie, of met gespecialiseerde hulp. Dat kan een (relatie)therapeut of psycholoog zijn, of via het net (o.a. www.depressie.org is er speciaal voor partners van). In elk geval: laat je helpen je partner te helpen!