Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Reporters

Roep om hulp gevonden in Primarkjurk

Catherine Kosters
Het gebeurt wel eens vaker: overwerkte en onderbetaalde arbeiders in derdewereldlanden die via de etiketten in de kleding die ze maken om hulp roepen. Vorige week ontdekte Rebecca Gallagher uit Swansea in Wales zo'n verborgen boodschap in een jurk die ze bij Primark shopte. Het label las: "Forced to work exhausting hours." 

Gedwongen om vermoeiende uren te kloppen, dus. De Primarkshopper nam de vondst meteen serieus en belde naar de Ierse winkelketen, waar ze on hold werd gezet. Pas nadat ze  haar verhaal had gedaan aan de krant South Wales Evening Post kwam er een reactie. 

 

Volgens Primark hangt de jurk al een jaar in de rekken en zijn er geen andere incidenten van die aard geweest. Bovendien is het merk lid van het Ethical Trade Initiative dat toeziet op  goede werkomstandigheden in derdewereldlanden. Na een aantal tragedies in fabrieken in Bangladesh vorig jaar was Primark ook de eerste keten om akkoorden te ondertekenen om de veiligheid tijdens het productieproces in de toekomst te garanderen.

 

De budgetreus wil onderzoeken waar het mysterieuze kledingetiket vandaan komt en sluit niet uit dat het pas in het Verenigd Koninkrijk in de jurk werd genaaid. Toch blijft de twijfel bij shoppers als Rebecca Gallagher, die door het label naar eigen zeggen is beginnen nadenken over de herkomst van goedkope kleren. 

 

Wij roepen iedereen op om hetzelfde te doen en kunnen alleen maar hopen dat ketens in de toekomst nog transparanter zullen handelen zodat de wereld weer jurkjes van 15 euro kan shoppen zònder argwaan.

 

Wie meer wil weten over Primarks kant van het verhaal kan terecht op de website van de keten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '