Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Waarom je véél moet praten over je relatiebreuk

De een zuipt zich lazarus, de ander huilt zakdoeken vol bij de meest romantische films en nog een ander bekijkt de hele avond foto’s van vroeger. Hoe we een relatiebreuk te boven komen, is voor iedereen anders. Maar eigenlijk is er maar één goeie manier. En dat is: praten.

Wetenschappers van twee verschillende Amerikaanse universiteiten (Evanston en Tucson) wilden weten wat nu eigenlijk de ideale manier is om liefdesverdriet te verwerken. Ze verdeelden 210 jongvolwassenen in twee groepen. Elk van hen was de laatste zes maanden uit elkaar gegaan met zijn of haar lief. 

 

De eerste groep moest alleen twee keer een vragenlijst invullen: de ene keer bij de start van het onderzoek, de tweede keer negen weken later.

 

De tweede groep moest meerdere testen én verschillende interviews doen. Tijdens de interviews moesten ze praten over alles wat bij een relatiebreuk komt kijken: van wanneer ze zich voor het eerst realiseerden dat het bergaf ging tussen hen en hun lief tot hoe ze nu naar romantiek keken. In totaal waren ze zo’n 3,5 uur bezig met huilen/zeuren/praten/reflecteren over hun exen, terwijl de eerste groep dat maar 45 minuten had gedaan.

 

De conclusie? De tweede groep had het makkelijker om zichzelf terug te vinden na de negen weken onderzoek. Ze waren minder eenzaam en hadden minder last van stress door de breuk. Met andere woorden: veel babbelen over je ex helpt je de breuk te verwerken.

 

De reden zou zijn dat wie in een relatie zit, niet langer denkt op een 'ik versus hij'-manier, maar denkt in termen van 'wij'. Na een breuk moet je dus opnieuw op zoek gaan naar je eigen identiteit. En veel praten helpt daar duidelijk bij.

 

Dus, opnieuw single? Val dan àl je vriendinnen lastig en vertel tientallen – als het moet: hònderden – keren over je ex en jullie relatie. Het is de beste manier om er weer bovenop te geraken. Dat, en chocolade. 😉

 

Lees ook:

Tips om je relatiebreuk te verwerken

Een relatiebreuk in 154 filmtitels

Top 10 redenen waarom koppels uit elkaar gaan

Een wiskundige kijk op een relatiebreuk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '