Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Zeg bye bye tegen zwarte puntjes

Iedereen heeft wel eens last van vervelende zwarte puntjes op neus, voorhoofd of kin. Leer hier in no time hoe je het best deze mee-eters behandelt.

Wat is het?

Een zwart puntje is in feite een propje van talg en vuil dat in je porie zit. Een andere benaming hiervoor is een mee-eter. Je kan ze vooral vinden op plekken waar de huid meer talg aanmaakt. Dan hebben we het vooral over de T-zone: voorhoofd, neus, kin.
 

Laten zitten?

Voor zwarte puntjes maken we een uitzondering: deze mag je wel weghalen, als je het maar goed en voorzichtig doet.
 

Hoe verwijderen?

  • Reinig je gezicht grondig zodat je gelaat fris en schoon is, klaar voor de behandeling.
     
  • Neem een tissue en scheur deze in twee.
     
  • Vervolgens plaats je deze over je wijsvingers.
     
  • Met de bedekte wijsvingers oefen je vervolgens voorzichtig druk uit op het zwart puntje. Zo duw je het propje talg en vuil uit de porie en veeg je deze weg met het tissue. Knijp met je vingertoppen, niet je nagels.
     
  • Blijf zachtjes duwen tot er geen talg meer uitkomt. Doe je dit niet, kan het verder ontsteken en krijg je misschien een puistje.
     

In plaats van een tissue, kan je ook een comedonenlepeltje gebruiken. Dit is een handig hulpmiddeltje, verkrijgbaar bij de drogist, waarmee je op de mee-eter duwt en hij zo naar boven komt.

Let wel op: zwarte puntjes verwijderen is een secuur werkje. Als je het namelijk verkeerd aanpakt, kan je er ontstekingen of zelfs littekens aan overhouden. Zie je het zelf niet zo zitten? Ga dan langs bij een schoonheidsspecialiste voor een gelaatsbehandeling. Het verwijderen van zwarte puntjes is namelijk een van de belangrijke onderdelen van een behandeling. En je wordt daarbij nog eens lekker verwend!
 

Voorkom zwarte puntjes

  • Reinig je gelaat zeer goed met een reinigingsschuim of zeep. Doe dit zowel 's morgens als 's avonds.
     
  • Gebruik één à twee keer per week een milde scrub of peeling speciaal voor het gelaat. Zo verwijder je de dode huidcellen en worden je poriën extra gereinigd.
     
  • Vermijd een foundation op oliebasis. Deze maakt je huid vetter waardoor de poriën makkelijk verstopt kunnen geraken. Gebruik liever make-up op waterbasis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '