Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

3 redenen waarom je niet afvalt

Je eet gezond en je gaat regelmatig sporten, maar je ziet toch geen resultaat op de weegschaal? Hier zijn drie redenen waarom het je maar niet lukt om die overtollige kilo’s te verliezen.

  • Je hebt last van stress

Ooit gemerkt dat wanneer je gestresseerd bent, je sneller nood hebt aan een stevige dosis comfortfood? Wanneer je veel stress hebt, produceer je het hormoon cortisol. Dat zorgt ervoor dat je meer honger hebt. Dus hoe meer stress je hebt, hoe meer cortisol je lichaam produceert en hoe meer honger je hebt. Nog een gevolg van te veel stress is dat je hersenen neuropeptide Y gaan produceren. Daardoor heb je meer zin in koolhydraten zoals pasta, brood en alles wat slecht voor je is.

 

Heb je veel cortisol in je lichaam, dan zal je ook minder snel gewicht gaan verliezen. Een teveel aan cortisol vertraagt immers je metabolisme. Ook zal het moeilijker zijn om spieren te vormen en zal je net meer vet gaan produceren rond je buik. Probeer dus om regelmatig te ontspannen om zo je stresslevel te doen dalen.

 

  • Je slaapt niet genoeg

Wanneer je niet genoeg slaapt, stijgt niet alleen de hoeveelheid cortisol, maar verminder je ook de hoeveelheid groeihormonen in je lichaam. Een groeihormoon heeft net het tegengestelde effect van cortisol. Het zorgt er namelijk voor dat je sneller vet zal verliezen en het beschermt je immuunsysteem zodat je minder snel ziek wordt. Genoeg slapen staat ook in lijn met de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je hongergevoel. Als je bijvoorbeeld een nachtje doordoet, zal je de volgende dag waarschijnlijk meer calorieën opnemen. Het is dus belangrijk om elke nacht zeven à negen uur te slapen.

 

  • Je drinkt niet genoeg water

Als je meer water drinkt, is je buik gevuld en zal je je minder snel gaan overeten. Als je niet genoeg water drinkt, worden je nieren overbelast en zullen ze zich tot de lever wenden voor extra steun. Je lever is op zijn beurt verantwoordelijk voor je vetmetabolisme, wat wil zeggen dat dit proces trager zal verlopen omdat je lever dubbel zo hard moet werken. Je zal dus meer vet opslaan in plaats van het te gaan verbranden.

 

Lees ook:

Afvallen met je smartphone

Afvallen? Eet met je andere hand

Welk dieet past bij jou?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '