Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Dagen Zonder Vlees: wat is het effect van 40 dagen lang als vegetariër door het leven te gaan?

Morgen is het zover, dan begint Dagen Zonder Vlees. Concreet: veertig dagen lang geen of minder vlees eten. Maar wat doet dat met een mens(enlichaam)?

Eerst en vooral hangt alles af van de hoeveelheid vlees die je doorgaans eet. ‘Wie weinig vlees eet, zal weinig effect ondervinden; wie veel vlees eet, zal grotere effecten merken’, zo benadrukt professor en voedingsdeskundige aan VUB en Erasmus hogeschool Patrick Mullie
De aanbevolen hoeveelheid vlees is 100 gram per dag.
Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZ Antwerpen, meent dat 100 gram de aanbevolen hoeveelheid vlees per dag is. ‘Maar Belgen verdubbelen of verdriedubbelen die hoeveelheid vaak.’
 

‘Vlees mag niet zomaar vervangen worden door hompen kaas’

‘Bij mensen die veel vlees verorberen en dan 40 dagen stoppen, zal er een verschil optreden in lichaamsgewicht, doordat je minder kilocalorieën opneemt.’ Al is er één grote voorwaarde aan verbonden. ‘Namelijk dat je gezonde vervangproducten kiest. Vlees mag dus niet zomaar vervangen worden door hompen en hompen kaas’, adviseert professor Mullie.
Je verliest gewicht, want je neemt minder kilocalorieën op, je cholesterol vermindert vanwege de lage dosis verzadigde vetten én je stoelgang verloopt vlotter.
Veertig dagen geen vlees eten, zorgt er ook voor dat je minder verzadigde vetten opneemt waardoor je cholesterol vermindert. Last but not least, zal je ook aan je stoelgang merken dat je minder vlees eet. ‘Wie vegetarisch eet, zal merken dat de stoelgang vlotter verloopt en ook de geur zal veranderen, doordat er minder dierlijke producten inzitten.’
 

stoelgang

 

‘Eén veggiedag per week is slimmer dan 40 dagen geen vlees eten’

Een positieve balans, dus. Al relativeert Mullie het concept toch. ‘Wat zijn veertig dagen op tachtig jaar?’, vraagt de voedingsdeskundige zich luidop af. 
 
Mullie is er dan ook van overtuigd dat het slimmer is om voor een langduriger initiatief te opteren zoals een veggiedag per week. ‘Studies tonen aan dat er weinig verschil is tussen vegetarisme en weinig vlees eten. Er is wel een groot verschil tussen weinig vlees eten of vegetarisme en veel vlees eten.’ Hij vreest dan ook dat Dagen Zonder Vlees ‘de gemotiveerden motiveert, maar dat je de mensen die je moet bereiken – in dit geval de grote carnivoren – niet bereikt.’
Wat zijn veertig dagen op tachtig jaar?
Jammer, want op lange termijn minder of geen vlees eten, heeft zeker voordelen. ‘Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt.’ Je moet er enkel op toezien dat je geen ijzer- of eiwittekort kweekt. 
 

peulvruchten

Vegetarier zijn: meer dan 'geen vlees eten'

Vegetariër zijn is dan ook meer dan ‘geen vlees eten’. ‘Vlees moet vervangen worden door alternatieven als peulvruchten, sojabonen, quorn. Je moet ook voldoende fruit en groenten eten en zo meer’, aldus Mullie. Alleen zo krijg je voldoende calcium, zink en magnesium binnen. 
Vlees moet vervangen worden door alternatieven als peulvruchten, sojabonen, quorn.
Van vleesvervangers is Mullie duidelijk geen fan. ‘Je moet het zo zien: kip is een grondstof. Vleesvervangers daarentegen zijn bereidingen, die meestal veel kilocalorieën en zout bevatten. Geen goed alternatief dus.’
Bron: De Redactie

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '