Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Maar de overlevingskansen blijven stijgen!

ONDERZOEK: 1 op de 4 Belgische vrouwen krijgt voor haar 75ste kanker

Het is vandaag Wereldkankerdag. Helaas krijgt 1 op de 4 Belgische vrouwen voor haar 75ste verjaardag te maken met deze verdomde ziekte. Toch blijven de meeste Belgen optimistisch en dat is ook terecht. Want vandaag kent bijna 60 procent van de patiënten in ons land een goede afloop. 

België speelt een echte pioniersrol in het onderzoek naar kankerbehandelingen. Tegenwoordig kunnen patiënten met kanker beroep doen op krachtige en doeltreffende wapens tegen deze vreselijke ziekte. De overlevingskansen blijven stijgen, want meer dan 60% van de kankergevallen in België kent een goede afloop. 

 

Overlevingskansen worden groter

 

De meest voorkomende kanker bij vrouwen is borstkanker. Iedereen heeft helaas wel een vriendin, buurvrouw, tante of zelfs mama met deze ziekte. Maar de overlevingskansen worden groter. In 1970 genas 40% van borstkanker en anno 2017 is dat al gestegen naar 90%. In 1970 lagen ook de overlevingskansen bij leukemie enorm laag. Vandaag is dat cijfer voor kinderen van 10% naar 90% gestegen en bij volwassenen steeg dat cijfer van 10% naar 55%.

 

De toekomst ziet er ook hoopvol uit. Er zijn wereldwijd 7.000 geneesmiddelen in ontwikkeling en daarvan zijn 1.813 middelen tegen kanker. 

 

Doorbraak

 

Er worden heel wat nieuwe geneesmiddelen en behandelingen tegen kanker in ons land ontwikkeld. In 2017 zijn er zelfs twee belangrijke doorbraken in een betere toegang tot kankergeneesmiddelen. 

 

  • Immunotherapie wordt vaker terugbetaald

 

Immunotherapie is een behandeling waarbij de tumoren via het eigen immuunsysteem van de patiënt worden aangevallen. De resultaten zijn veelbelovend en openen nieuwe wegen voor kankerpatiënten. Voor mensen in een vergevorderd stadium van huidkanker werd de tegemoetkoming voor de nieuwe types immunotherapie voorbehouden. Maar vanaf 1 januari 2017 is er een versnelde terugbetaling mogelijk. 

 

  • Snellere toegang tot kankerbehandelingen

 

Veel kankerpatiënten hebben vaak de tijd niet om lang te wachten op hun medicijnen of behandelingen. Het lange proces over de beslissing tot terugbetaling van een behandeling duurde vaak te lang. Daarom slaan verschillende farmaceutische bedrijven de handen in elkaar met de overheid. Ze werken samen aan het 'Unmet medical need'-programma, een proces om de geneesmiddelen sneller bij de patiënten te brengen, zelfs nog voor de registratie volledig is afgerond. 

 

De 'Unmet medical need'-procedure is mogelijk bij de behandeling van een ernstige of dodelijke aandoening waarvoor er geen therapeutisch alternatief bestaat. Ook Catherine Rutten, CEO van pharma.be – de vereniging die 130 farmaceutische bedrijven in België verenigt – heeft vertrouwen in de toekomst. 

Onderzoek naar kanker leidt voortdurend tot vooruitgang. Vroeger werden tumoren enkel chirurgisch verwijderd. Vandaag is het aanbod aan behandelingen ruimer en beter afgestemd op de noden van de patiënten. 

 

Bron: Pharma.be

 

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '