Je raakt niet meteen oververhit tijdens het sporten, het is een samenloop van factoren. Als het bloedheet is, en er is weinig of warme wind en/of een hoge luchtvochtigheid, dan kan je huid moeilijk afkoelen en zweet amper verdampen. Is je sportomgeving warmer dan je huid, dan wordt extra warmte opgenomen in plaats van afgegeven. Vandaar dat sommige sportfederaties sporten bij warm weer verbieden.
Ten tweede kan je zweetproductie verstoord zijn door vermoeidheid, gebrek aan slaap of een lichte verkoudheid. Een derde belangrijke factor is uitdroging of dehydratie. Bij zware inspanningen zweet je gemakkelijk 1 à 2 liter per uur uit. Dat vocht moet je zo snel mogelijk aanvullen door veel te drinken. En dan bedoelen we héél veel: zo'n 300 ml elke 15 minuten. Drink water of een sportdrankje dat zowel koolhydraten (suikers) als natrium bevat. Blijf ook voldoende drinken na het sporten, dat draagt bij tot een goede recuperatie.
Nog enkele tips
-
Kies lichte, ademende kleding om te sporten tijdens een hittegolf. Stofjes die het zweet doen verdampen zijn je beste optie. Als je buiten sport, zet je best ook een petje op je hoofd.
-
Buitensporters mogen zeker geen zonnecrème vergeten. Niet alleen op je gezicht en bovenlichaam, maar ook op je benen.
-
Loop je altijd op de loopband, ga dan niet ineens buiten joggen tijdens een hittegolf. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen aan hogere temperaturen en een veranderde omgeving. Doe dus maar lekker gewoon.
-
Drink ook voldoende vóór je work-out. Zo bereid je je lichaam voor op de grote vochtverliezen die volgen.
- Drink je water of sportdrankje niet ijskoud. Je lichaam moet het drankje namelijk opwarmen tot lichaamstemperatuur, waardoor het je dorst uiteindelijk niet zal lessen.
Bron: Gezondheid.be
Lees ook
5 efficiënte work-outs waar je lichaam écht baat bij heeft
17 dingen waar fitte vrouwen bij zweren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier