Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Veer

Stop de vuurspuwende draak in je lady parts

5 doeltreffende tips om een blaasontsteking te voorkomen

Je weet dat je een blaasontsteking hebt als je voortdurend moet plassen, maar dan niet kan plassen (één druppeltje telt niet). Of als plassen voelt alsof een vuurspuwende draak je lady parts heeft overmeesterd. Heb je het al 'ns meegemaakt, dan wil je er alles aan doen om het te voorkomen. Enter: Flair en het antiblaasontstekingsplan.

Een vrouwenkwaal

Een blaasontsteking is een echt vrouwenkwaaltje. Volwassen vrouwen hebben 50 keer meer kans op een blaasontsteking dan mannen. 50 keer! Hoe komt dat nu? Het heeft allemaal te maken met de menselijke anatomie: bij vrouwen liggen de vagina en de anus erg dicht bij elkaar, waardoor bacteriën uit de darm makkelijker het vaginale slijmvlies kunnen besmetten. Het urinekanaal van een vrouw is ook heel kort waardoor microben snel in de blaas geraken.

 

Beter voorkomen dan genezen

Er bestaan een aantal trucjes en middeltjes om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

  1. Drink. Meer. Water. Da's niet alleen goed voor je lichaam, maar ook een middeltje tegen blaasontstekingen. Twee liter per dag is een minimum. In een blaas die vaak gevuld en geledigd wordt, krijgen bacteriën minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten.

     

  2. Ga regelmatig plassen. Hou je plas niet op tot je moet trippelen van ongemak. Plas zeker voor het slapengaan en na seksueel contact.

     

  3. Vaginale sprays en gewone zeep zijn niet goed voor je lady parts: ze ontregelen de natuurlijke zuurtegraad van je vagina waardoor bacteriën makkelijker kunnen groeien.

     

  4. In de winkelrekken zie je wel 'ns kruidentheetjes staan die een desinfecterende werking zouden hebben voor de blaas. Bosbessenthee, wittedovenetelthee en berkenthee, bijvoorbeeld. De doeltreffendheid van deze drankjes is niet wetenschappelijk aangetoond, maar 1 of 2 kopjes per dag kunnen geen kwaad. En ze tellen ook mee voor die 2 liter water per dag die je moet drinken. Handig!

     

  5. Wie blaasontsteking zegt, hoort bijna meteen iemand cranberry- of veenbessensap echoën. Er bestaan bewijzen dat veenbessensap preventief werkt tegen een blaasontsteking, maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet. Het kan alleszins geen kwaad en het smaakt misschien wel lekker na zoveel water.

 

Dokter?

Bij elk vermoeden van een blaasontsteking raadpleeg je een dokter. De infectie kan namelijk snel opstijgen naar de nieren en het nierweefsel aantasten.

 

Lees ook

5 van de meest vervelende vragen aan de gynaecoloog

7 seksvragen die je nooit durfde te stellen

6 dingen die je pas ontdekt als je samenwoont

 

Bron: gezondheid.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '