Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Hoeveel uurtjes sliep jij vannacht?

Bewezen: als je obsessief je Facebook checkt, lijd je wellicht aan deze aandoening

Facebook, you love it or you hate it. Maar uit een nieuwe studie blijkt nu dat je toch best iets minder liefde aan je Facebookfeed geeft.

Een studie door onderzoekers aan de University of California ontdekte nu dat slaaptekort leidt tot meer frequente online activiteiten, zoals scrollen door je Facebookfeed.

 

"Wanneer je minder slaapt, ben je vatbaarder voor afleiding," vertelt onderzoekster Gloria Mark. "En wat doe je als je afgeleid bent? Dan ga je naar Facebook. Licht verteerbaar, super easy en ideaal als je moe bent." Maar slaaptekort, oftewel slaapdeprivatie, is een zeer ernstige aandoening, en kan leiden tot on-the-job verwondingen en verkeersongevallen veroorzaakt door mensen die in slaap vallen achter het stuur.

 

Voor de studie werden 76 studenten, 34 mannen en 42 vrouwen, gedurende zeven dagen gevolgd. De studie hield rekening met het geslacht, de leeftijd, de studielast en de deadlines van de studenten terwijl sensoren werden gebruikt om objectief het gedrag, de activiteiten en de stress te meten. De computers en smartphones van de studenten werden voorzien van logging software, en aan de hand van time stamps werd geregistreerd wanneer de proefpersonen van de ene applicatie naar de andere gingen, maar ook wanneer ze belden of berichten verstuurden. Daarnaast werd aan de deelnemers gevraagd om elke ochtend en avond een slaapenquête in te vullen.

 

Wat blijkt? Het obsessief checken van je Facebook kon direct gelinkt worden aan een chronisch slaaptekort. Studenten die 's nachts onvoldoende sliepen, logden vaker in op Facebook doorheen de dag. Misschien toch iets minder je Facebook checken dus. Je zal niets missen, pinky swear.

 

Bron: Your Tango

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '