Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Heb jij al gehoord van permanente contraceptie?

Ben jij het beu om elke dag je pil te nemen en zie je een gewone sterilisatie niet zitten, maar heb je toch geen kinderwens meer? Hoewel de ingreep weinig bekend is bij ons, zou permanente contraceptie wel eens de oplossing kunnen zijn voor jou.

Wat?

Permanente anticonceptie, ook wel bekend als contraceptieve sterilisatie, voorkomt gegarandeerd zwangerschap. Aangezien de ingreep onomkeerbaarheid is, is er een bezinningsperiode van 4 maanden voorzien tussen het eerste consult en de ingreep. De ingreep mag alleen uitgevoerd worden op volwassenen en biedt geen bescherming tegen soa's of aids.


Voor wie?

Er bestaan verschillende variaties, zowel voor vrouwen als voor mannen.


Voor vrouwen


    Afbinden van de eileiders

Bij deze methode, de meest gebruikelijke, bindt men de eileiders af. De ingreep is onomkeerbaar. Dit gebeurt in een ziekenhuis en onder algemene verdoving.


    Essure

Deze mothode vervangt de vorige. Hierbij wordt een micro-implantaat aangebracht dat de eileiders afsluit. De procedure wordt ook uitgevoerd in een ziekenhuis, maar op natuurlijk wijze, zonder incisie of litteken. De operatie duurt ongeveer een uur, daarna kan je gewoon naar huis. Let op: je bent wel pas na 3 maanden onvruchtbaar.


Voor mannen


    Vasectomie

Dit is de enige methode voor mannelijke sterilisatie. De zaadleiders worden afgesloten, maar er wordt wel altijd een spermastaal bewaard. Dus ook al is de ingreep onomkeerbaar, de man in kwestie kan nog altijd eigen kinderen krijgen met het ingevroren sperma.

FLAIR STORIES