Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Een dutje aan je bureau? Doen!

Een dutje doet deugd, scherpt de creativiteit aan, en zorgt dat je er weer even keihard tegenaan kan gaan. Waarom doen we het dan niet wat vaker, gewoon tijdens werkuren, achter ons bureau? Wij zijn alleszins voorstander.
Maar hoe lang moet je slapen om je ook écht opgekikkerd te voelen?

Onze slaap is verdeeld in verschillende fases. Afhankelijk van hoe diep en hoe lang je dutje duurt, spreken we van een microsiësta (tussen tien en twintig minuten) en een maxisiësta (90 minuten of langer)

Onderzoeken wijzen allemaal hetzelfde uit: een microsiësta scherpt je cognitieve functies aan, versterkt je geheugen en maakt je ook nog eens productiever. En dat allemaal zonder dat je je moe voelt bij het wakker worden. Integendeel: je voelt je weer helemaal opgeladen!

Tijdens een maxisiësta leg je een volledige slaapcyclus af: lichte slaap, diepe slaap en paradoxale of remslaap passeren de revue. Tijdens die laatste fase sla je ook aan het dromen. Wakker worden uit een maxisiësta is niet zo makkelijk en het duurt ook even voor je er weer helemaal met je hoofd bij bent. Geen aanrader op het werk dus!

Maar er is dus geen enkele reden om tijdens werkuren niet af en toe een korte microsiësta te houden. Integendeel: de voordelen zijn zo groot dat een microsiësta na de lunchpauze zelfs verplicht zou moeten zijn!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '