Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Haal Pa Kua in huis

Ruim je kamer en je humeur op!

Het ziet eruit als een achthoeking, regenboogkleurig wiel, maar het ruimt je huis én je humeur op! Maak kennis met Pa Kua, een Chinees teken dat de invloed van je huis op je energie kan meten.

Je kent dat gevoel wel: je loopt ergens binnen en het huis past perfect bij de bewoner. Je woonplek zegt zo veel over je smaak en je persoonlijkheid, maar ook over je gevoelens. Wie moe is, moffelt stof vaak weg onder een tapijt. Wie triest is, blijkt vaak lekken te hebben. En wie het druk heeft, woont tussen de stapeltjes met 'nog op te ruimen zaken'.

 

Hoe je je voelt, heeft een invloed op de plek waar je woont, maar ook andersom. Als de energie in je huis niet meer vlot kan doorstromen, kan je het gevoel krijgen dat je even niet meer weet waarheen. Dat je even de weg kwijt bent. Natuurlijk ken je de oplossing: opruimen! Maar voor wie een fikse schoonmaakbeurt niet genoeg is, is er Pa Kua.

 

Pa Kua is een element uit de Feng Shui-leer dat uit acht onderdelen bestaat. Elk onderdeel komt overeen met een windstreek en staat voor een bepaald onderdeel van je leven. Zo kan je zien welke delen van je plekje extra aandacht nodig hebben.
 

Teken eerst een ruwe schets van je huis of je kamer. Haal er ook een kompas bij, zodat je weet waar het Noorden ligt. Nu haal je je Pa Kua boven en je legt die op de schets, gelijk met de windstreken. Je stek is nu ingedeeld in acht stukjes. Bepaal nu voor jezelf aan welke onderdelen je wil werken: heb je pech in de liefde, concentreer je dan op het Zuidwesten. Weet je niet zo goed welke studiekeuze te maken, ga dan eens kijken in de Noordoostelijke hoek. Zodra je uitgemaakt hebt waar je aan wil werken, laat je de schets liggen en loop je naar dat deel van je huis of kamer. Kijk eens kritisch rond en stel je een paar vragen:

  • Zijn er oude planten, verwelkte bloemen of opgebrande kaarsen? Haal ze dan weg, want ze houden je vast in het verleden.
  • Heb je oude make-up of zonnebrandolie in huis? Nergens voor nodig, maak ruimte voor iets nieuws.
  • Welke kleur overheerst op deze plaats? Past die bij hoe jij een bepaald onderdeel van je leven wil inrichten? Wil jij een bruine carrière of liever een blauwe?
  • Ligt er rommel, chaos, stapeltjes? Zorg dat je geen 'verstilde energie' opstapelt in een zone die net meer pit kan gebruiken.

Ten slotte kan je een ruimte bijkomende energie geven door de chi te stimuleren. Dat doe je bijvoorbeeld door voorwerpen waar je veel waarde aan hecht en die helpen om je gelukkig te maken, naar die kant te verschuiven. Ronde, gladde voorwerpen helpen de energiestroom ook om makkelijker te circuleren.

 

Lees ook:

Word je eigen happinesscoach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '