Home Uit & thuis SNIF: wereldberoemde orka Tilikum is gestorven in SeaWorld
ADVERTENTIE

SNIF: wereldberoemde orka Tilikum is gestorven in SeaWorld

Tilikum of 'Tili' is vanochtend op 36-jarige leeftijd gestorven

Twitter: SeaWorld
Triestig nieuws op deze vrijdagavond. De wereldberoemde orka Tilikum is vandaag op 36-jarige leeftijd overleden in SeaWorld. Dit heeft het dierenpark zelf bekendgemaakt op hun website. 
ADVERTENTIE

Tilikum is vanochtend overleden in het bijzijn van zijn trainers, dierenartsen en het personeel van SeaWorld. Dit team heeft hem 24/7 behandeld en dit met veel toewijding’, dit kan je lezen in het statement van SeaWorld. Net zoals oudere dieren had de orka last van gezondheidsproblemen. De officiële doodsoorzaak is momenteel nog niet bekend, maar Tilikum werd behandeld tegen een bacteriële longinfectie.
 

Tilikum of Tili werd gevangen in de buurt van Ijsland in 1983 en dit toen hij nog maar twee jaar oud was. Het dier heeft 33 jaar van zijn leven in gevangenschap geleefd waarvan 25 jaar in SeaWorld Orlando.
 

Berucht dier

De orka kwam voor het eerst in de schijnwerpers toen hij in februari 2010 zijn trainer Dawn Brancheau in het water getrokken heeft gedurende een show. Andere trainers hebben nog geprobeerd om Dawn te redden, maar ze heeft het uiteindelijk niet gehaald. Tilikum was ook betrokken bij twee andere sterfgevallen namelijk Keltie Byrne (een trainer bij Sealand) en Daniel Dukes. Daniel is na de openingsuren van het park in het basin van de orka gekropen en heeft dit niet overleefd.
 

Blackfish

De incidenten waren een inspiratiebron voor de documentaire ‘Blackfish’ die uitkwam in 2013. In de documentaire gaat men dieper in op de problematiek rond orka’s die in gevangenschap leven. SeaWorld kreeg na het verschijnen erg veel kritiek en uiteindelijk besloot het themapark om geen shows meer met de dieren op te voeren.


 

In maart heeft SeaWorld ook aangekondigd dat ze geen orka’s meer zullen kweken. De dieren die nu leven in het park zullen dan ook de laatste generatie zijn.  Een stap in de goede richting, want veel pressiegroepen vragen om de orka’s vrij te laten. Hier geeft SeaWorld voorlopig echter geen gehoor aan.

Lees ook:

ADVERTENTIE
ADVERTENTIE

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.