Home Uit & thuis ONDERZOEK: 64% van de Vlaamse vrouwen tussen 18 en 35 jaar noemt...

ONDERZOEK: 64% van de Vlaamse vrouwen tussen 18 en 35 jaar noemt zichzelf feministe

Bestempel jij jezelf ook als feministe?

Flair
We hoeven misschien niet meer te vechten voor stemrecht, maar uit onze gelijkheidsenquête waar 2466 vrouwen aan deelnamen, blijkt toch dat de meerderheid van jullie vindt dat de wereld nog steeds nood heeft aan een flinke dosis girlpower. 64% van onze lezeressen tussen 18 en 35 noemt zichzelf dan ook feministe. 
Het woord ‘feminisme’ betekent volgens Van Dale ‘het streven naar gelijke
rechten voor vrouwen en mannen’. 64% van onze lezeressen tussen 18 en 35 jaar vindt dat de vrouwenstrijd nog niet gestreden is en noemt zichzelf dan ook trots feministe
 

Pro feminisme

‘Waarom zou ik tegen gelijke rechten zijn? Daar gaat het feminisme uiteindelijk om, en het is absurd om ertegen te zijn’, reageert een lezeres. ‘Wij doen vaak wat mannen “zouden moeten doen” en dan nog eens extra zogenaamd “vrouwelijke taken”. Wij vrouwen hebben zo veel talenten, maar zijn vaak veel te bescheiden en zetten anderen dikwijls voorop’, zegt een van jullie.
Ik ben feminist omdat dat niet enkel gaat over de rechten van de vrouw, maar ook over die van de man.
‘We moeten strijden tegen vrouwenbesnijdenissen, de objectificatie van de vrouw en de rechten van vrouwen in zo veel landen’, argumenteert een derde lezeres. Een vierde reactie luidt: ‘Ik ben feminist omdat dat niet enkel gaat over de rechten van de vrouw, maar ook over die van de man. Dat betekent ook dat we opkomen voor zaken waar zij nu te weinig recht op hebben, zoals hun beperkte ouderschapsverlof of de meewarigheid die vaak heerst tegenover huismannen’.
 

via GIPHY

Contra feminisme

De overige 36% noemt zichzelf liever geen feministe. ‘Zelf heb ik nog geen negatieve seksistische ervaringen gehad, het voelt niet aan als iets waarvoor ik moet vechten’, meent een lezeres. ‘Ik geloof wel dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden, maar daar hoeft voor mij niet zo extreem over geroepen te worden. Sommige zaken kunnen mannen nu eenmaal beter dan vrouwen, en omgekeerd’, luidt een tweede argument.
Ik vind het prima dat mijn man meer werkt en ik de boel thuis run, net als vroeger.
‘Ik ben geen feminist, want ik vind het prima dat mijn man meer werkt en ik de boel thuis run, net als vroeger’, is een derde reactie die we mochten optekenen. En tot slot: ‘Voor mij voelt feminisme vaak als een beweging die voorkeursmaatregelen wil voor vrouwen. Net daardoor komen we nog zwakker over.’
 
Lees ook: 

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.