Home Uit & thuis OH NO: deze winkelketen verdwijnt definitief uit België!

OH NO: deze winkelketen verdwijnt definitief uit België!

'Het komt als een verrassing. Het personeel is ontzet.'

Belga Image
Na het cosmeticamerk Shu Uemura en modelabel Forever 21 verdwijnt er dit jaar een derde winkelimperium uit België. De Britse warenhuisketen Marks & Spencer zou haar enige Belgische winkel in Brussel sluiten.
Amper anderhalf jaar na de opening van de nieuwe winkel in Brussel, heeft de groep achter de Britse warenhuisketen Marks & Spencer aangekondigd te sluiten. Vijftien jaar geleden trok Marks & Spencer al eens weg uit ons land, maar in mei vorig jaar leek het zijn comeback te willen in België.
Reeds vanaf de opening voldeed de winkel in Brussel niet aan onze verwachtingen.
Bij de opening van de winkel op de Guldenvlieslaan in Brussel stonden er ellenlange wachtrijen, nu blijken de cijfers toch tegen te vallen. ‘Reeds vanaf de opening voldeed de winkel in Brussel niet aan onze verwachtingen, en de markt biedt weinig groeikansen’, aldus Amanda Mellor, directeur Marks & Spencer België.
 


Verlies van meer dan 2 miljoen euro

Vorig jaar zou de winkel zo’n 1,9 miljoen pond (2 miljoen euro) verlies hebben gemaakt. De Brusselse vestiging zou niet op eigen benen kunnen staan omwille van de hoge bedrijfskosten en een omzetdaling van 24 % tegenover vorig jaar. ‘Daadoor is er weinig uitzicht op groei in een moeilijke markt’, legt de keten uit.
 


Mogelijke sluiting in mei of juni 2017

Yves Flamand, secretaris bij de socialistische bediendebond Setca, zegt verrast te zijn door het nieuws. ‘We hadden ons er totaal niet aan verwacht. Het personeel (bij Marks & Spencer België werken 126 mensen, red.) is ontzet.’ Bovendien stelt Flamand zich vragen bij het beleid van de winkelketen. ‘Openen, sluiten, weer openen en sluiten. Allemaal beleid op korte termijn.’
We hadden ons er totaal niet aan verwacht. Het personeel is ontzet.
De vakbond gaat nu onderhandelen om zo een sluiting te vermijden. Als de winkel toch sluit, zou dat pas in mei of juni volgend jaar zijn. 
 
 

Een foto die is geplaatst door Julie (@em2ty) op

België is niet het enige land dat getroffen wordt. Marks & Spencer sluit in tien andere landen winkels, waaronder Nederland en Frankrijk, maar ook China. De shops zouden onvoldoende rendabel en te kleinschalig zijn. 

 
Gelukkig levert de webshop van Marks & Spencer in België, en ook bij Zalando kan je de collectie van de Britse keten terugvinden. Oef! 
 
Bron: Knack
 
Lees ook: Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.