Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

En wij zijn er net zo gek op!

Oh nee, deze lekkernij zou kankerverwekkend zijn...

Droevig nieuws voor alle liefhebbers van gehakt, hamburgers en chipolataworstjes: de Wereldgezondsorganisatie (WGO) heeft (bewerkt) rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen gezet.

Dit nieuws betekent niet dat je rood vlees volledig uit je dieet moet schrappen. Je moet wel enkele richtlijnen in acht nemen.

 

Even duiden

Rood vlees is rundvlees, varkensvlees of schapenvlees. Je hebt enerzijds vers rood vlees, zoals een kotelet en een biefstuk. Anderzijds bestaat er ook bewerkt rood vlees, zoals gehakt, preparé, charcuterie, hamburgers en worsten.

 

De basisregel

Volgens de Wereldgezondsorganisatie mogen we maar 500 gram rood vlees per week eten. De gemiddelde bourgondische Belg overschrijdt probleemloos die grens met een gemiddelde van 650 gram rood vlees per week.

 

Keep calm

Voor je helemaal in paniek slaat omdat je deze middag een broodje met preparé hebt gegeten: je zal door rood vlees te eten niet ineens het loodje leggen. Het bevat namelijk ook veel gezonde eiwitten. Maar frequent bewerkt rood vlees eten (50 gram per dag) zou de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18% verhogen. Leg dus af en toe ook eens een plakje kaas op je boterham. De WGO raadt aan om voor vers rood vlees te kiezen in plaats van de bewerkte variant.

 

 

Gelukkig mogen we deze quiches in overvloed eten. En met deze Oreo-cheesecake is ook niks mis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '