Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Shutterstock

Ben jij op zoek naar een eigen stekje?

Lenen voor een huis wordt vanaf eind mei moeilijker

Een lening aangaan voor een huis wordt vanaf eind mei een stuk moeilijker. De Nationale Bank gaat namelijk strengere regels invoeren en hierdoor zullen banken nog maar moeilijk een lening goedkeuren als je geen twintig procent van de totale som kan inbrengen. Banken kunnen op die manier extra kapitaalreserve achter de hand houden, maar een eigen stekje kopen, wordt zo – zeker voor jonge mensen – een stuk ingewikkelder.

Onze banken zijn de laatste jaren te soepel geweest bij het toekennen van een woonlening. Dit heeft gouverneur Jan Smets gezegd tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de Nationale Bank. Net daarom wil hij volgende maatregel in het leven roepen: als een bank een te riskante lening geeft, moeten ze extra kapitaalreserve achter de hand houden.
 

Indien de banken in ons land hier onvoldoende op reageren, worden er mogelijk nog aanvullende maatregelen ingevoerd. Al hoopt de gouverneur dat de banken positief reageren en bijgevolg hun tarieven en kredietvoorwaarden zullen aanpassen.
 

Niet in verhouding met het inkomen

De aanleiding is dat er veel leningen zijn die hoger oplopen dan 80 procent van de aankoopprijs en vaak is de lening ook niet in verhouding met het inkomen. Uit gegevens blijkt namelijk dat 43 procent van de jongeren een lening moet afbetalen die een derde hoger ligt dan hun inkomen. Hierdoor werken veel jonge gezinnen zich steeds dieper in de schulden. Als iemand zijn lening niet kan afbetalen, moet het huis vaak verkocht worden en dit is meestal ook in het nadeel van de bank. Het risico om verlies te lijden stijgt namelijk fors in dit geval.
 

Minstens twintig procent eigen inbreng

Normaal gezien zou de nieuwe maatregel vanaf eind mei van start gaan. Leningen die hoger liggen dan 80 procent van de kostprijs worden veel duurder en zullen slechts in uitzonderlijke gevallen goedgekeurd worden. Vanaf dan moet je dus twintig procent zelf ophoesten, iets wat voor veel jongeren erg moeilijk is.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '