Home Uit & thuis Goed nieuws: Facebook gaat het opruimproces na een breuk minder pijnlijk maken

Goed nieuws: Facebook gaat het opruimproces na een breuk minder pijnlijk maken

Halleluja!

Giphy
Het zijn bezige bijtjes, daar bij Facebook. Naast de profielvideo – die er héél snel zou aankomen – en de nieuwe emotieknopjes ontwikkelen ze momenteel een manier om je te helpen bij het pijnlijke opruimen van je profiel na het einde van een relatie.

We houden van – lees: zijn verslaafd aan – sociale media, maar moeten toegeven dat ze de hele break-up-hel er niet makkelijker op gemaakt hebben. Kon je vroeger nog gewoon gezellig een vuurtje stoken met alle foto’s en cadeautjes van je ex, moet je tegenwoordig al je profielen doorzoeken om elk bewijs van jullie uitgedoofde liefde voor eeuwig te verbergen. En dan is er nog het dilemma: is het wel oké om alles te verwijderen? Is het misschien te hard van jou, alle herinneringen aan een relatie die veel voor je heeft betekend, zomaar weggooien? Drama, drama, drama.

Met een blogpost kondigde Facebook aan dat ze in de testfase zitten voor een tool die die vervelende ervaring minder pijnlijk zou moeten maken. Zo werkt het: zodra je als gebruiker je relatiestatus verandert naar ‘vrijgezel’, zou er een scherm verschijnen. Daar moet je dan enkele belangrijke beslissingen maken. Bijvoorbeeld: hoeveel wil je nog van je ex op Facebook zien verschijnen?

Facebook uit elkaar

Je kan ervoor zorgen dat niets van hem in je newsfeed verschijnt én dat zijn naam nooit gesuggereerd wordt als tag of in een bericht. Zo kan je de constante herinnering aan hem vermijden zonder hem te blokkeren of verwijderen. Ideaal, al zal het je waarschijnlijk niet kunnen weerhouden van een sessie facebookstalken van tijd tot tijd, maar dat kan niemand je kwalijk nemen. Laat ons eerlijk zijn: we've all been there.

Facebook breuk

Tweede vraag: hoeveel wil je dat hij nog ziet van jou? Je zal de mogelijkheid krijgen ervoor te zorgen dat hij even weinig ziet van jouw activiteiten – statussen, foto's, enzovoort – als jij van de zijne. De onderliggende vraag is eigenlijk: zit je in de 'zorg ervoor dat hij spijt krijgt'-fase of wil je oprecht dat hij je vergeet? In het eerste geval heb je Facebook nodig om hem met z'n neus op de feiten – zijnde: dat je als single lady nóg knapper en vrolijker bent – te drukken. In het tweede geval gun je hem waarschijnlijk een broodnodige break van jouw persoontje.

Facebook uit elkaar

Het beste hebben we voor het laatst gehouden, want Facebook zal ook alle foto's waarin jullie samen aangeduid staan, verzamelen. Zo kan je foto na foto bepalen of je untagged wil worden of liever de foto verborgen zou willen hebben, en voor wie. Zij die er met de grove borstel willen doorgaan, zullen er bovendien met een klik voor kunnen zorgen dat al jullie foto's onzichtbaar worden. De perfecte oplossing: je hoeft je herinneringen niet te verwijderen, maar kan ze gewoon voor jezelf – of voor jullie beiden – laten staanzonder die potentiële volgende boyfriend af te schrikken. Slimme zet, Facebook. En wij die dachten dat we niet nóg meer van je konden houden.

Facebook uit elkaar

Lees ook:

14 liedjes die perfect elke fase van je break-up beschrijven

9 break-up texts voor elke man in je leven

VIDEO: ex-koppel praat over het einde van hun relatie