Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Belga

'Iedereen gelooft wat op het internet staat.' - Oscar Wilde

Fake nieuws op het internet: 9 stappen om bullshitproof door het leven te gaan

Om de stortvloed aan valse nieuwsberichten op Facebook te bestrijden, heeft The Huffington Post een lijstje gemaakt van alle manieren waarop je kan checken of een nieuwsbericht echt of fake is. Wij overlopen ze even!

1. Lees verder dan de kop

Obviously. Soms heb je niet meer nodig dan een paar alinea's om te merken dat een artikel bullshit is.

 

2. Kijk wie het bericht heeft gepubliceerd

Vals nieuws begint meestal bij obscure websites met louche namen als 'REALnewstime.cz', 'Defn0tfake.to' of 'Ubelievedis.biz'. Kwaliteitsvolle websites zoals Flair.be, Flaironline.nl en Fashionista.be zijn wél betrouwbaar.

 

3. Wanneer is het verschenen?

Mensen op Facebook durven al eens oude berichten te delen alsof ze brandend actueel zijn. De publicatiedatum is veelzeggend!

 

4. Wie is de auteur?

Dit is een heel belangrijke, zeker bij opiniestukken. Kijk naar de geschiedenis van de journalist. Deelt hij wel vaker hoaxes? Heeft hij een politieke agenda die hij wil pushen? Als bijvoorbeeld een grote, mannelijke journalist schrijft dat grote boyfriends de beste zijn, moet je beseffen dat er belangenvermenging in het spel is.

 

via GIPHY

 

5. Check de bronnen

Kwaliteitsvolle artikels linken naar de bronnen die ze gebruiken om hun artikel te schrijven. Vind je een heleboel informatie zonder enige verwijzing naar waar die vandaan komt? Da's verdacht...

Bron: Huffingtonpost

 

6. Let op voor onbetrouwbare quotes en foto's

Namen als Albert Einstein en Martin Luther King worden vaak misbruikt om de grootste nonsens te verkopen onder het mom van 'inspirerende' quotes. Geloof niet alles wat je leest.

 

'Iedereen gelooft wat op het internet staat.' – Oscar Wilde

 

7. Let op met 'confirmation bias'

Mensen lezen vooral artikels die stroken met hun wereldbeeld, en valse nieuwssites profiteren daarvan. Er is een reden waarom zo veel Trumpstemmers geloofden dat Clinton een seriemoordenares was en zo veel Clintonstemmers dachten dat deze Donald Trump-quote correct was:

 

Trump

 

8. Kijk of andere nieuwsorganisaties het verhaal brengen

Dat is de makkelijkste manier om hoaxes te ontkrachten. Typ de kop van het artikel in op Google. Is je enige relevante zoekresultaat de obscure website waar je het bericht oorspronkelijk gevonden hebt, dan neem je het verhaal beter met een korreltje zout.

 

9. Denk voor je deelt

Een studie die beweert dat je van yoghurt een beter seksleven krijgt, uitgevoerd door Danone? Please. Hou je tijdlijn bullshitvrij en deel enkel artikels waarvan je 100 % zeker bent dat ze kloppen.

Zoals dit, bijvoorbeeld.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '