Dit wordt wellicht de nieuwe eettrend voor 2016
Vegetariërs en flexitariërs (iemand die één of meer dagen per week geen vlees eet) geven zichzelf vaak een schouderklopje: er moesten geen beestjes sterven én ze hebben het klimaat een beetje gered. Veeteelt zorgt namelijk voor CO2-uitstoot.
Schouderklopje?
Maar dat schouderklopje is niet altijd correct. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat als je in plaats van vlees, veel meer groenten, zuivel of vis eet, je CO2-uitstoot per calorie groter wordt. Voor het telen van een krop sla is bijvoorbeeld heel veel water en energie nodig.
Go local
De klimatariër denkt over deze dingen na in 2016 en probeert zijn CO2-uitstoot zo klein mogelijk te houden voor het eten. Hij kiest zorgvuldig voeding uit om de klimaatverandering verder tegen te gaan. Een klimatariër zweert dan ook bij lokaal voedsel. Want dat moet niet getransporteerd worden en zorgt dus voor minder uitstoot.
The New York Times
De term ‘klimatariër’ komt trouwens van The New York Times. Die zette het woord op de voedselwoordenlijst van 2015. Andere woorden op deze lijst zijn onder andere foodspo (het nieuwe 'foodporn'), cuisinoname (het Canadees-Franse woord voor foodie) en wine o'clock (hoog tijd om wijn te drinken).
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier