Home Uit & thuis ‘De Mol’: aflevering 1 onder de loep

‘De Mol’: aflevering 1 onder de loep

VIER
Hier hebben we een jaar lang op gewacht. Hier zitten we nog steeds. Op diezelfde plek, in diezelfde houding. Lichtjes onderuit gezakt, maar tegelijk op het puntje van onze stoel. Geveinsd ontspannen, haarfijn analyserend. Ja hoor, lieve vrienden, het is weer die tijd van 't jaar. Het is weer mollentijd!

'Elf onbekende Vlamingen, één is de winnaar, één is de Mol', spreekt de vertrouwde stem van presentator Gilles De Coster ons toe. Elf BMW's bollen synchroon over een landingsbaan. Elf? Of dat er eentje te veel is, beslissen de kandidaten helemaal zelf.

Egoïstische opportunisten en naïeve vredebewaarders. De groep wordt al voor vertrek in tweeën gesplitst.

In de auto's bevinden zich rode drukknoppen. Drukt er niemand binnen de minuut af? Dan vertrekken ze met z'n elven naar Zuid-Afrika mét 5000 euro in de prijzenpot. Drukt er wel iemand af, dan zijn de vijf snelste drukkers zeker van hun vertrek. Van de zes anderen blijft er eentje thuis.

Bertrand noemde bij de selecties naïviteit als zijn negatiefste eigenschap. En die lopen we al tijdens de eerste minuten van zijn mollenavontuur tegen het lijf. 'Eén grote vriendenbende', wenst Bertrand hardop en zijn knop blijft onaangeraakt. 'O wee als er iemand geduwd heeft', horen we de 58-jarige Annelies nog net mompelen wanneer we Davey, Jolien, Marzena, Eline en Robin nagenoeg gelijktijdig zien kloppen voor hun leven. Egoïstische opportunisten en naïeve vredebewaarders. De groep wordt al voor vertrek in tweeën gesplitst.

Eline drukte te laat af. De vijf andere judassen stappen het vliegtuig in. Niet met de staart tussen de benen, maar letterlijk flessen poppend. 'De mensheid trekt op niks. Da's een bende egoïsten', 'ruftzakken', Bertrand vervloekt zijn naïeve overhand. Na een rondetje beroepen raden, mogen hij, Jessica, Eline, Annelies en Bouba gelukkig het vliegtuig mee op. Hans blijft achter. De 5000 euro ook.

De kandidaten komen aan in het Zuid-Afrikaanse Bontebok Ridge Reserve – deze moesten we even googelen aangezien zelfs Gilles hem amper over de lippen kreeg. Wie slaapt er in een hutje? Wie moet het stellen met een tent? Assertieve Jolien sluit een deal: 'Als jullie in de hutjes mogen, willen we nooit nog iets horen over het drukken.' Nou. Wie zijn gat verbrandt mag wel even op de blaren zitten, wat ons betreft. Maar goed.

DAG 1

Hilariteit alom wanneer een van Annelies' lievelingsnummers 'Ik leef niet meer voor jou' van Marco Borsato door de autospeakers weerklinkt. Laura Lynns 'Arrividerci Hans' legde de feestvierders enkele seconden later in al zijn cynisme het zwijgen op. Binnenpretje van de makers. Het is hen gegund!

Nelson Mandela's onterechte opsluiting van 27 jaar, zadelt onze vrienden op met een loopparcours van 27 km. Enkele Nelson Mandela-quotes delen de groep op in duo's. Sportieve Robin en Spartacus Bertrand beslissen te lopen. De andere vier duo's voeren denk- en behendigheidsopdrachten uit. Jessica en Davey zitten aan elkaar geketend en slagen er niet in om los te komen. Eline en struikelende Annelies kunnen geen zes vragen na elkaar juist beantwoorden.

'Je noemt jezelf een sportman, maar je kan niet eens een oude zak volgen', brult Robin.

Koorddansers Sam en Bouba kunnen hun evenwicht bewaren en Jolien en Marzena weten efficiënt 30 kg uit de bagage van zichzelf en hun medekandidaten – inclusief Sams snoepvoorraad – te sparen. Het viertal beslist de twee andere duo's te laten staan en stapt in het busje, de zwetende Robin en Bertrand achterna. 'Je noemt jezelf een sportman, maar je kan niet eens een oude zak volgen', 'Ik dacht dat je de sportiefste van ons allemaal was', brult Robin. 'Kerel, ik heb liever dat je zwijgt', gilt Bertrand hem achterna. Gezellig, die eerste groepsopdracht.

Bijna 3,5 uur, heel wat bemoedigende woorden en schouderklopjes, maar ook heel wat miltgepijnig en vuurgespuw later krijgen de duo's te horen dat de 3000 euro's binnen zijn, 1000 euro per duo over de meet. En ja, liefste kijker, je zag het goed, daar rolde een gelukstraan over Robins voorheen woeste wang.

Verdachte daden? Wat een teddybeer te maken heeft met de Amerikaanse ex-president Roosevelt, weten we niet. Dat mozzarella di bufala afkomstig is van een buffel, wisten we dan weer wel, liefste Annelies. En dat wist ook Eline. Per toeval de foute vragen gekozen of een bewuste mollenstreek?

Politie-inspecteur Eline zelf meende dan weer dat de Oostkantons zich in West-Vlaanderen bevinden… Verdacht.

Robin noemt Bertrand een 'would-be' eesteklas, een Mol… De twee hadden nochtans al meer dan de helft van de route met z'n tweetjes gelopen. Al dat afbeulen, is dat een masker voor de Mol, liefste Robin?

Hobbyjogger Sam was na tien minuten joggen al stikkapot en Spartacus Run-uitloper Bertrand presteerde ook niet naar behoren. Mannelijke megalomanie of mollengedrag?


DAG 2

We zijn in Kaapstad, de plek waar de hoogtevrees van Eline, Robin en Jessica op de proef gesteld zal worden. Bertrand, Davey, Marzena, Sam en Jolien zijn bereid om zichzelf van een gebouw te laten vallen. De durfallen vormen alle vijf een duo met iemand die zichzelf liever op een veilige matras stort.

Robin lijkt een man van extremen.

Bij een correct beantwoorde vraag over een andere kandidaat, valt de durfal van het gebouw en de bangescheet – laten we de niet-durvers gemakshalve even zo noemen – op de matras. Bij een fout antwoord, is het andersom. Een folieke van de makers: de duo's zitten geblinddoekt op een stoel en weten dus niet op voorhand waar ze gaan terechtkomen.

Annelies was ooit Miss Moto, Robin zou gezichtscrème meenemen naar een onbewoond eiland, Sam nam ooit deel aan het Belgisch kampioenschap fierljeppen – googel gerust even, Marzena luistert op zaterdag kuisdag naar countrymuziek en Bouba heeft geen rosse cavia, maar een zwarte labrador. Dat weten we dan ook weer. Iedereen – met of zonder hoogtevrees – liet zich vallen. 5000 euro erbij!

Verdacht? Robin lijkt een man van extremen. Beven van de schrik, gillen uit pure frustratie en huilen van geluk. We zagen deze aflevering al heel wat Robins… Of maskers van de Mol?

SPOILER ALERT!

De eerste keer die vragenlijst invullen, dat blijft een beetje nattevingerwerk, lijkt ons. Sommigen zijn verdacht, anderen zijn het niet, wat hen dan weer net wel verdacht maakt. Het werd een ex aequo, wist Gilles de kandidaten te zeggen. Wie naar huis ging, presteerde dus even slecht als een andere kandidaat, maar vulde de lijst net iets trager in. Bouba kreeg groen, Sam kreeg groen, Marzena kreeg groen en ook Spartacus Bertrand blijft in het avontuur. Studente Jessica krijgt het rode deksel op haar neus en keert onverbiddelijk huiswaarts… Davey en Eline laten een traan om hun spring-in-'t-veld, om 'de lijm die ons in 't begin heeft doen binden', aldus een geëmotioneerde Davey.

En net wanneer we dachten dat we al voor de tweede keer in deze aflevering afscheid namen van een kandidaat, verschijnt Hans weer in ons mollenleven. Ta-da-da-daaaah, over een cliffhanger gesproken…

Prijzenpot: € 8000

Tot volgende week, liefste mollenvangers!

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.