Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Mijn borstvergroting kostte 5500 euro. Een grote som geld voor een hoop miserie.'

Dominique (31) had lekkende borstimplantaten: ‘Ik wil andere vrouwen waarschuwen’

Tien jaar geleden liet Dominique (31) haar borsten vergroten door een topchirurg. Ze had zogenaamd borstimplantaten die niet konden lekken. De verrassing was groot toen bleek dat een van haar implantaten kapot was. Bijna een jaar geleden liet Dominique haar implantaten definitief verwijderen.

‘Op mijn 21ste koos ik voor een borstvergroting. Ik was al jaren onzeker over mijn lichaam. Vooral mijn borsten waren een heikel punt. Toen ik dertien was, begon ik met het slikken van de pil en kwam ik heel wat kilo’s bij. Ik had destijds een mooie boezem, maar toen ik overschakelde naar een spiraaltje, bleef er van mijn borsten niet veel meer over. Ik danste tijdens die periode veel, waardoor mijn gewicht naar beneden bleef gaan en mijn cupmaat nog kleiner werd.

Ik heb lang nagedacht of een borstvergroting wel iets voor mij was. Het was in geen geval een impulsieve beslissing. Ik wilde niets aan het toeval overlaten en zocht allerlei zaken op. Uiteindelijk maakte ik een afspraak bij een topchirurg, die bekend was in het wereldje van de plastische chirurgie.

Ik heb hem letterlijk gevraagd hoe veilig implantaten waren. Hij gaf toe dat vroeger een en ander misging en dat siliconenimplantaten konden lekken, maar dat die problemen allang van de baan waren. Hij gaf me een veilig gevoel, dus ik vertrouwde hem op zijn woord en betaalde ongeveer € 5500 voor mijn borstvergroting. Een grote som geld voor een hoop miserie.’

Kapot implantaat

‘Na de operatie was ik best ongelukkig. Ik vond mijn borsten véél te groot, maar toen de zwelling was verdwenen, kon het resultaat wel door de beugel. Ik omarmde mijn nieuwe ik, maar door de jaren heen kreeg ik last van allerlei vage klachten. Ik was heel vaak moe, ik had een slechte weerstand en mijn ogen waren regelmatig ontstoken, zelfs in die mate dat ik soms geen lenzen meer kon verdragen. Het waren allerlei klachten die ik niet aan mijn implantaten linkte, tot ik tijdens de zomer van 2017 pijn kreeg in mijn rechterborst.

Omdat de pijn niet verdween, liet ik een echo van mijn borsten maken. Daaruit bleek dat er met het implantaat in mijn rechterborst niets aan de hand was, maar dat het exemplaar in mijn linkerborst volledig kapot was. Ik had me voorbereid op slecht nieuws, maar ik was totaal verbouwereerd toen ik dat vernam, zeker omdat ik helemaal geen pijn had aan mijn linkerborst.

Ik had geen flauw idee hoelang ik al rondliep met een kapot implantaat, maar het was akelig om te beseffen dat zoiets kan scheuren of lekken zonder dat je iets merkt of voelt, zeker omdat mijn chirurg me destijds had verzekerd dat ze niet konden lekken. Ik had twee opties: ze laten vervangen of ze laten verwijderen.’

Aanvaard wie je bent en laat die siliconen links liggen!

Asia-syndroom

‘Mijn implantaten moesten eruit. Daar heb ik geen seconde over getwijfeld, en al zeker niet toen ik per toeval las over het ASIA-syndroom, een auto-immuunziekte die kan voorkomen bij vrouwen met siliconenimplantaten. In februari 2018 liet ik beide implantaten verwijderen. Goed voor een kostenplaatje van ongeveer € 2700, maar ik wilde die dingen niet meer in mijn lijf. Intussen zijn we bijna een jaar verder.

Mijn klachten zijn niet volledig verdwenen, maar het gaat de goede kant op. Ik heb weer meer energie en word minder vaak ziek. In vergelijking met andere vrouwen heb ik enorm veel geluk, maar ik ben wel kwaad dat dit me overkomen is. Ik ben boos omdat ik mijn beslissing niet op basis van eerlijke informatie kon nemen. Als ik had geweten hoe schadelijk siliconen zijn, zou ik nooit hebben toegestemd met een borstvergroting.’

Blijf weg van siliconen

‘Als je implantaten hebt, verspreiden siliconendeeltjes zich over je hele lijf. Die brengen veel schade toe en kunnen de oorzaak zijn van allerlei gezondheidsklachten. Enkele jaren geleden was er een Nederlandse vrouw die de befaamde PIP-implantaten had. Na haar dood schonk ze haar lichaam aan de wetenschap. In zowat elk deel werden siliconenresten teruggevonden. Vreselijk.

Dat is ook de reden waarom ik mijn verhaal vertel. Ik wil vrouwen waarschuwen, want elk jaar zijn er in België duizenden die voor een borst- of bilvergroting kiezen. Het zijn allemaal vrouwen die niet op de hoogte zijn van de problemen die implantaten teweegbrengen. Laat die siliconen dus links liggen. Aanvaard wie je bent, en als dat niet lukt, kies dan voor een veilige optie, zoals een lipofilling (een borstvergroting met eigen weefsel, red.). Blijf in elk geval weg van siliconen, want anders zet je je gezondheid op het spel.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '