Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

'Ik voel me slecht in plaats van geïnspireerd.'

Arkasha: ‘Door al dat plannen richting een betere toekomst vergeet ik blij te zijn met wat er nu wél is’

Chloë Foubert
Chloë Foubert Modejournalist

Arkasha woont in Antwerpen. Over alles wat goed gaat in haar leven, en zeker over alles wat misloopt, schrijft ze naar Anaïs, die in New York woont. Deze week: plannen naar een betere toekomst.

Hey Anaïs,

De zomer is de ideale periode om te mijmeren over wat ik nu wil aanvangen met mijn leven. Elk jaar opnieuw neem ik me in juli en augustus voor om grote kuis te doen in mijn slechte gewoontes: te snel ja zeggen, te veel doelloos scrollen en uitstelgedrag. Begin juli giet ik alle plannen in concrete taken op de agenda, met kleurtjes en al. Maar gooi een spontaan idee in mijn schoot (Sinksenfoor! Zwemmen in Boekenbergpark! Fietsen naar de zee!) en in een vlaag van zinsverbijstering sleep ik de netjes uitgeplande to-do’s naar de volgende dag.

Daar voel ik me nu, halfweg de zomer, schuldig over. Want ik had me nog zó voorgenomen om dit keer prioriteiten te stellen. Ik heb er namelijk een handje van weg om me te vergelijken met mensen die het beter doen. En ik ben ook best competitief. Ik word jaloers wanneer ik een stuk lees dat ik liever zelf had geschreven en foto’s spot die ik liever zelf had gemaakt, zoals van een reis die ik liever zelf had ondernomen.

Ben ik een onmogelijk mens of komt mijn ontevredenheid door alle Instragramcoaches die ik volg?

Onlangs was ik met mijn vriend op vakantie in Spanje, maar zag ik foto’s van een bevriend koppel in Senegal. Vergeleken met dat Afrikaanse strand leek de Costa Brava plots op zo’n plastic zandbakschelp. Van verwend gesproken. Ben ik een onmogelijk mens of komt mijn ontevredenheid door alle Instragramcoaches die ik volg? Want of het nu gaat om je bedrijf managen, je huis verbouwen krachttraining of leren beleggen, deze miss perfects doen het altijd beter.

Met uitspraken als ‘Je zit alleen jezelf nog in de weg’ schoppen ze mij en de rest van hun duizenden volgers een geweten. Och, trut, bemoei je met je eigen leven, denk ik dan. Hun zogenaamde goede raad motiveert niet, ze verlamt. Ik voel me slecht in plaats van geïnspireerd. En door al dat plannen richting een betere, rijkere, blijere, strakkere en gezondere toekomst vergeet ik blij te zijn met wat er wél is op dit moment.

In al dat dromen van meer en beter, zouden we haast vergeten wat er wél was: onze spontane beslissing om te gaan zwemmen, een schattige bungalow...

Onlangs zat ik aan een prachtig meer. Mijn vriendinnen en ik sprongen in het water, nipten van een wijntje en praatten over hoe knap de villa aan de overkant was en hoe zalig het zou zijn om er te kunnen waterskiën. Zie je wat we deden? In al dat dromen van meer en beter, zouden we haast vergeten wat er wél was: onze spontane beslissing om te gaan zwemmen, een schattige bungalow, een ponton om af te duiken, restjes en dips uit de koelkast, een plastic beker met rosé en oprechte, diepgaande gesprekken. Ik neem me voor om tijdens de rest van de zomer dagelijks stil te staan bij wat die dag de moeite was en daar dankbaar voor te zijn. Zelfs al was dat misschien een tip van de wellbeing-coach.

Arkasha

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '