Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Frons Photography

‘Bijt je daarom ergens in vast en doe je werk met heel veel passie.’

Sanne werd op haar 30ste burgemeester: ‘Ook als het even tegenzit, blijft passie de motor van alles’

De redactie

Drive, doorzettingsvermogen en een aanstekelijk enthousiasme, dat hebben de drie jonge wolven die wij spraken gemeen. Wij vroegen hen hoe ze ondanks hun jonge leeftijd al zo’n topfunctie uitoefenen. Sanne Van Looy (32) werd op haar dertigste burgemeester.

‘Ik wilde altijd graag iets betekenen voor de gemeenschap, maar het burgemeesterschap was geen specifieke kinderdroom. Burgemeesters waren in mijn hoofd oude mannen met een dikke buik en een kostuum. Maar toen mijn partij me tijdens de laatste gemeenteverkiezingen vroeg om in Malle lijsttrekker te worden, veranderde dat. Toen ben ik voluit voor de sjerp gegaan. Ik kreeg 1221 voorkeursstemmen, het op een na hoogste aantal. Ik kwam na de burgemeester die toen al jarenlang aan zet was. We spraken af om de fakkel op de helft van de ambtstermijn door te geven. Op 1 januari 2022 werd ik burgemeester.

De grootste drijfveer in mijn job is het nauwe contact met de mensen. Dat maakt de lokale politiek zo mooi, maar ook kwetsbaar. Je komt immers met allerlei zaken in aanraking. Mensen mogen me altijd een berichtje sturen of bellen, ook tijdens het weekend. Dat gebeurt ook, ja. Bij een brand wil ik bijvoorbeeld meteen noodonderdak voor de mensen in kwestie vinden, maar net zo goed een luisterend oor bieden. Bij begrafenissen en huwelijken ben ik ook graag aanwezig, want zo sta je echt tussen de mensen.

Een paar momenten zijn heel bepalend geweest voor mijn carrière. Het mooiste cadeau was de kans om op Erasmus te gaan. Voordien was ik liever op mezelf, maar tijdens dat jaar in Bologna heb ik me echt opengesteld en ben ik buiten mijn comfortzone getreden. Sindsdien grijp ik elke nieuwe kans met beide handen. Ik vind het ook belangrijk om dankbaar te zijn en de dingen niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Anders word je hoogmoedig, en dat is een valkuil. Andere ambitieuze jonge mensen raad ik aan om zich ergens in vast te bijten en hun werk met heel veel passie te doen. Ook als het even tegenzit, blijft passie de motor van alles. Ikzelf zou nog heel graag een tweede ambtstermijn doen, want ik wil nog veel verwezenlijken.

Eerst burgermoeder, dan babymoeder

Vlak voor mijn burgemeesterschap, toen ik als eerste schepen nog helemaal nieuw was in de organisatie, voelde ik dat ik me moest bewijzen. Maar door hard te werken en te tonen dat ik het goed meende, kreeg ik respect. Jong zijn in deze functie vind ik ook een voordeel. Nu voel ik nog de drive om alles aan te pakken. Ik stond echt te springen voor verandering, maar temporiseren is ook belangrijk, heb ik intussen geleerd. Mensen willen wel vernieuwing, maar het liefst geleidelijk aan.

Of ik ook soms met vooroordelen te maken krijg? Sowieso. Tijdens mijn verkiezingscampagne ging ik als kandidaat-burgemeester bij mensen thuis langs om me voor te stellen. Op een bepaald moment zei iemand: “Ik zou wel eens een naakte politica willen zien.” Ik werd ongemakkelijk en maakte me al stilaan uit de voeten, maar toen vervolgde hij: “Want dan hebben ze geen zakken om te vullen” en konden we er allebei om lachen.

Om los te koppelen van mijn job ga ik drie keer per week joggen, waarvan één keer een lange route van minstens tien kilometer. Daar wijk ik niet van af. Aan een gezonde en gelukkige burgemeester hebben de inwoners ook meer. Ik heb het burgemeesterschap trouwens nooit gezien als een aanslag op mijn vrije tijd. Ik krijg er juist veel voor terug. Natuurlijk moet ook ik een evenwicht zoeken tussen werk en privé, want het blijkt wel eigen aan het burgemeesterschap dat het je hele leven bepaalt (lacht).

Mijn partner is ook politiek actief. We zijn allebei harde werkers en zeggen vaak dat we het zo goed hebben met elkaar, maar er te weinig van genieten. Al heb ik ook fantastisch nieuws: er is een kindje op komst! Het moederschap is een rol die ik wél al van kindsbeen af ambieerde. Toch ben ik eerst burgermoeder geworden, maar binnenkort dus ook mama.’

Tekst: Arkasha Keysers

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' '