Home Straf Verhaal Flairredactrice Marijke uit Nieuw-Zeeland: ’49 doden, ik kon het niet geloven’

Flairredactrice Marijke uit Nieuw-Zeeland: ’49 doden, ik kon het niet geloven’

Marijke: 'De reacties in Nieuw-Zeeland staan in een schril contrast met de commentaren die ik lees uit België.'

In Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 49 doden gevallen bij een terroristische aanslag in moskeeën. Het is de bloedigste aanslag ooit in Nieuw-Zeeland. Flairredactrice Marijke (29) is net op vakantie in het veiligste land ter wereld.

Sinds 1 maart zijn mijn lief en ik aan het rondreizen in Nieuw-Zeeland. Nog een dikke twee weken te gaan. Het is alles wat we verwacht hadden, en nog veel meer. Ongelooflijke natuur. Landschappen waar we naar kunnen blijven kijken. Maar wat mijn hart helemaal gestolen heeft, zijn de vriendelijke mensen. Thuis zeg je dat wel eens. ‘Ja, leuke reis. Heel vriendelijke mensen. Lekker eten.’ Maar in Nieuw – Zeeland is het echt uitzonderlijk. Een bediende in het tankstation, oprecht geïnteresseerd in wie we zijn en wat we hier komen doen. De eigenaars van de B&B die een foto willen van ons, ook al ontvangen ze honderden gasten per jaar. De weg die plots afgesloten is en de toevallige passant die eindeloos de tijd neemt om ons uit te leggen hoe we toch op onze bestemming geraken. Het is ongelooflijk.

Aanslag in Christchurch

En dan is er dat nieuws. Ik zag het eerst op Instagram. Een berichtje: ‘Kia Kahla’, veel sterkte. Dat de gedachten bij de mensen waren van Christchurch. Ik dacht eerst aan een aardbeving. Dat is veel aannemelijker in dit land dan een aanslag. Maar nee. Het veiligste land ter wereld én met de vriendelijkste mensen ter wereld bleek getroffen te zijn door een onmenselijke daad. Ik heb drie uur naar het nieuws zitten kijken. Vol verbazing en afschuw. Voor wat hier vandaag gebeurd is, zijn geen woorden. Net zoals ik geen woorden had toen ik het nieuws vernam over de aanslag in Parijs op 13 november en de aanslag in Brussel op 22 maart. Maar mijn mening over het land verandert niet. Integendeel. Want weet je wat er gebeurt? Via de media wordt opgeroepen steun te bieden aan de moslimgemeenschap. Met hen te gaan praten en een hart onder de riem te steken. Zo mooi, zo ontroerend, zo menselijk. Zo logisch ook.

View this post on Instagram

Kia kaha, Christchurch…🇳🇿

A post shared by Marijke Clabots (@mclabots) on

Negativiteit en haat

En dan lees ik de commentaren onder de berichtgeving van onze Vlaamse media. ‘Je oogst wat je zaait.’ Onmenselijke woorden. Negativiteit. Een schril contrast met wat de Nieuw-Zeelanders doen, en zeggen. We kunnen er iets van leren. En het sterkt me alleen maar in de gedachte: als ik ooit emigreer, is het naar hier.

Speech van de premier

Ook de premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft de wereld beroerd met haar prachtige speech.

‘Wij, Nieuw-Zeeland, zijn niet gekozen omdat we een veilige haven zijn voor degenen die haten. We werden niet het doelwit voor deze daad van geweld omdat we racisme goedkeuren, omdat we een enclave voor extremisme zijn. We werden gekozen vanwege het feit dat we geen van die dingen zijn.

Omdat we staan voor diversiteit, vriendelijkheid, mededogen. Een thuis voor degenen die onze waarden delen. Een toevlucht voor degenen die het nodig hebben. En die waarden zullen niet en kunnen niet worden aangetast door deze aanval.

Wij zijn een trotse natie van meer dan 200 etnische groepen, 160 talen. En onder die diversiteit delen we gemeenschappelijke waarden. En degene waar we nu op inzetten is ons medeleven en onze steun voor de gemeenschap van diegenen die direct getroffen zijn door deze tragedie. En ten tweede veroordelen we in de sterkst mogelijke termen de ideologie van de mensen die dit hebben gedaan.

Jullie hebben ons misschien gekozen, maar wij verwerpen en veroordelen jullie volledig.’

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.