Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
verontschuldigingstaal
© tim mossholder via unsplash

Wie ze kent, kan gemakkelijker ruzies oplossen.

Sorry: wist je dat er 5 talen bestaan om je te verontschuldigen?

Margo Verhasselt

Sorry zeggen. Het is niet altijd de gemakkelijkste zaak in de wereld. En soms doen we nog zo ons best en lijkt het allemaal voor niets te zijn. Hoe dat komt? Omdat we allemaal een andere taal der verontschuldiging spreken. Volgens auteurs Gary Chapman en Jennifer M. Thomas van ‘The Five Languages Of Apology’ bestaan er in totaal vijf.

De talen kunnen opgedeeld worden in vijf groepen: ‘spijt betuigen’, ‘verantwoordelijkheid accepteren’, ‘berouw tonen’, ‘herstellen’ en ‘om vergeving vragen’. Weten dat er verschillende talen bestaan, kan helpen om gemakkelijker je excuses aan te bieden. We spitten de talen in detail uit.

Spijt betuigen

Als iemand dit als zijn verontschuldigingstaal heeft, haal dan gerust adem. Je gaat hier niet door vlammende hoepels springen. Een simpele, maar oprechte ‘het spijt me’ is de enige verontschuldiging die nodig is voor deze verontschuldigingstaal.

Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen zonder extra uitleg is de naam van het spel bij deze specifieke taal. Als je je verontschuldigt bij iemand die deze taal spreekt, concentreer je dan op wat je hebt gedaan, hoe je de ander hebt gekwetst, en laat de rest erbuiten. De persoon is niet geïnteresseerd in excuses of redenen; ze willen een verontschuldiging die rechtuit is. Als je komt met een lang verhaal zal het geheel niet worden ervaren of ontvangen als oprecht, zelfs als het legitiem is.

Berouw tonen

‘Echt berouw hebben’ klinkt nogal heftig, alsof je jezelf overgeeft aan de genade van een wraakzuchtige heerser. In werkelijkheid gaat het er bij deze taal alleen maar om dat je een actiepunt hebt dat bij je verontschuldiging past. Pas in dit geval dus voor een ‘het spijt me MAAR’ en ga voor een ‘het spijt me, en’. Je moet de ander informeren over je plan. Toon hoe je je in de toekomst wil verbeteren.

Herstellen

Deze taal lijkt dus op die van hierboven, maar is iets lastiger en meer tit-for-tat. Terwijl ‘berouw tonen’ gaat over het beloven van gedragsveranderingen, gaat het bij ‘herstel’ om meer concrete gebaren. Het kan zeker te maken hebben met het herwinnen van vertrouwen of je gevoelens voor iemand, maar die weg is meestal geplaveid met een wederkerige actie. De persoon in kwestie wil metéén weten hoe je het gaat oplossen.

Vragen om vergeving

Soms mispeuteren we zo hard iets dat om vergeving vragen al erg moeilijk is. Maar toch, wie niet waagt, niet wint! Je moet alleen in je achterhoofd houden dat soms iemand te hard gekwetst kan zijn om je op dat specifieke moment te vergeven of opnieuw te vertrouwen. Bied je excuses aan en geef de persoon tijd om de situatie te plaatsen.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '