Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
seksuoloog
© Unsplash

PS Jij hebt ze jezelf vast ook al gesteld.

AHA: dit zijn de meest gestelde vragen aan de seksuoloog

Annelies Hart

Seks is een belangrijk onderdeel van de meeste relaties, maar daarom is het nog niet altijd simpel. Een seksuoloog kan je dus helpen navigeren door je vragen of problemen in de slaapkamer. Dit zijn volgens een seksuoloog de meest gestelde vragen in haar sessies.

Hoe vaak hebben mensen eigenlijk écht seks?

Volgens seksuologe Joy Berkheimer is dit een onderwerp waar bijna al haar cliënten nieuwsgierig naar zijn. ‘Vaak is dat omdat één persoon in de relatie een mening heeft over hoe vaak een koppel seks hoort te hebben en dat door mij bevestigd wil zien’, aldus Berkheimer.

Hoewel er wel degelijk statistieken bestaan over hoe vaak koppels gemiddeld seks hebben, probeert de seksuologe de aandacht van dit onderwerp weg te leiden door weer op het koppel zelf te focussen. ‘Jezelf vergelijken met anderen is niet goed voor je relatie, op geen enkel vlak.’

Hoe werk ik aan intimiteit in mijn relatie?

Berkheimer definieert echte intimiteit als ‘iemand je kwetsbaarheid toevertrouwen en je ware zelf laten zien’. Fysieke intimiteit, waaronder seks, is een van de vijf soorten intimiteit die een relatie kunnen versterken.

Het belangrijkste is dus om bewust tijd voor elkaar te maken, naar elkaar te luisteren en je ziel bloot te leggen. ‘Het resultaat is niet “ik moet seks hebben”, maar “ik wil dichter bij mijn partner zijn”’, legt Berkheimer uit. En het is net die vorm van intimiteit die volgens de expert uiteindelijk zal leiden tot seks.

Als ik op seksueel vlak niet naar mijn partner verlang, zie ik hem/haar/hen dan wel graag?

Volgens de expert hoeven liefde en seksueel verlangen niet altijd samen te gaan. Meer nog: soms hebben ze niets met elkaar te maken. ‘Dit gevoel hoeft dus niet te betekenen dat je het uit moet maken met je partner, en het betekent ook niet dat je niet van je hem/haar/hen houdt, maar het is de moeite waard om je erin te verdiepen omdat het betekent dat er iets is veranderd’, zegt ze.

Probeer dus vooral uit te zoeken wat er veranderd is, waardoor het seksueel verlangen achterblijft. Veranderingen in levensomstandigheden en stressfactoren, uiterlijk, houding en persoonlijkheid kunnen hierbij allemaal een rol spelen. Maar met goede gesprekken en wat inspanning, kan daaraan gewerkt worden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '