Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Deon Black via Unsplash

Je vindt de Flairvibrator deze week mét glijmiddel bij je Flair!

AHA: daarom is glijmiddel voor iedereen een meerwaarde

De redactie

Het is een van de meest essentiële onderdelen van een goede ­(solo)vrijpartij – want ja, zelfs een partner is optioneel – maar wordt toch nog vaak onderschat: glijmiddel. Huisseksuologe Ina Van Ransbeeck legt uit waarom het niet mag ontbreken in je nachtkastje, zodat jij ook meteen weet wat je met het flesje kan doen dat bij je Flair zit.

Als we de lessen biologie mogen geloven, wordt een vrouw vochtig als ze opgewonden is en kan de man daardoor makkelijk in haar glijden. Theoretisch gezien is dat correct, maar in de praktijk wil dat niet altijd lukken. Soms wil je lijf wel seks, maar is je hoofd niet mee, zit je op een moment in je cyclus waarop je vagina droger is, ben je in de overgang of heeft je vagina voor welke reden dan ook geen zin om vocht aan te maken.

Lastig, maar dat wil niet zeggen dat je de natuur niet een handje (pun intended) kan helpen. ‘Een paar druppels glijmiddel kunnen veel verschil maken, voor beide partners’, aldus Ina. ‘Het kan precies zijn wat je nodig hebt om toch van een vrijpartij te genieten.’

Leuk extraatje

Dat glijmiddel in je nachtkastje zou moeten zitten, wil niet zeggen dat je het ook elke keer nodig hebt. Wat het net zo’n onderschat accessoire maakt, is dat het veel meer opties biedt dan enkel de boel te vergemakkelijken. ‘Glijmiddel kan ook ingezet worden als leuke toevoeging aan jullie seksleven, Zo zorgen een paar druppels voor extra sensatie.

Als je echt avontuurlijk wil zijn, kan je ook kiezen voor een smaakje, wat orale seks een extra touch kan geven, of een glijmiddel dat extra stimuleert door te verwarmen of net te verkoelen. Als je als man iets sneller een orgasme krijgt dan je zou willen, is een verdovend glijmiddel ook een optie om die Big O nog even uit te stellen.

Als twee druppels water

Hoeveel moet je dan precies gebruiken om tot het juiste effect te komen? Dat hangt af van het glijmiddel dat je kiest en hoeveel aangenaam voelt voor jullie, maar uiteindelijk zouden een paar druppels moeten volstaan. ‘Less is vaak more, maar luister vooral naar je lichaam. Als jij wat meer nodig hebt om comfortabel te zijn, is dat helemaal oké. Weet ook dat een glijmiddel op waterbasis sowieso iets sneller uitdroogt en je tijdens een lange vrijpartij al sneller wat meer zal moeten toevoegen.’

Gelukkig hoeft dat de fun niet te onderbreken, want net zoals je een condoom op een sexy manier kan aanbrengen (met je mond?), kan je ook met glijmiddel creatief zijn. ‘Je brengt glijmiddel het best aan tijdens het voorspel of net voor de penetratie. Doe dat bijvoorbeeld door elkaar er even liefdevol mee te masseren, of elkaars intieme zones ermee te strelen. Verken met enkele druppels op de vingers de schaamlippen, clitoris en de zone daarrond, of de penis.’

No shame

Zelfs zonder verwarmend glijmiddel zal het er heter aan toe gaan. Toch moet je er nog even je hoofd bijhouden, want als je een condoom gebruikt is het belangrijk om het middel op de buitenkant aan te brengen en niet op de penis. Het zou dan kunnen afglijden, wat de pret kan bederven. Nee, bedankt!

‘Nog een factor die je niet uit het oog mag verliezen: seks hoort geen pijn te doen. Als penetratie zelfs met glijmiddel pijnlijk is, focus je beter eerst op iets anders. Seks is gelukkig veel meer dan penetratie, er zijn genoeg manieren om elkaar te verwennen’, besluit Ina.

Wil je weten welke soorten glijmiddel er allemaal bestaan? Surf dan snel naar easytoys.be en ontdek ze allemaal.

Tekst: Annelies Hart

Flairvibrator

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '