Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Deze drie dingen check je beter eerst even.

AHA: zo weet je of je dat restje zonnecrème van vorig jaar nog mag gebruiken

Haal jij bij deze zonnige dagen opnieuw je zonnecrème van vorig jaar naar boven? Goed bezig! Of misschien ook niet? De zonnefilter in een zonnecrème blijft niet eindeloos lang even sterk. Een zonnecrème die over datum is, kan zijn beschermende werking verloren zijn. Dit is hoe je controleert je of je dat restje zonnecrème van vorig jaar nog mag gebruiken.


Over de houdbaarheid van zonnecrème bestaat wat onduidelijkheid. Op de verpakking van de meeste zonnecrèmes staat dat het product na opening maximum 12 maanden goed blijft. Dat zou dus willen zeggen dat je de crème die je vorige lente opende binnenkort weer moet weggooien, ook al is hij nog niet op. Zonde, denk je? Dat vindt Test Aankoop ook. Zij testten vijf zonnecrèmes een jaar na opening opnieuw uit en stelden vast dat hun sterkte qua SPF en UVA-bescherming er niet op achteruit was gegaan.

Momenteel staat er op zonneproducten een vermelding van houdbaarheid in het aantal maanden, maar dat moet volgens Test Aankoop anders. Zij stellen voor om voortaan met een uiterste gebruiksdatum te werken, omdat de meeste mensen niet onthouden wanneer ze het product voor het eerst hebben geopend. En euh, om eerlijk te zijn, geldt dat ook voor ons. Ondanks de vaststellingen van Test Aankoop lijkt het ons slim om op veilig te spelen en de zonnecrème, zoals aanbevolen door de fabrikant, 12 maanden na opening weg te gooien. Weet je niet meer zeker wanneer je hem precies hebt geopend? Dan zijn er gelukkig een paar manieren om te controleren of je restje zonnecrème al dan niet rijp is voor de vuilnisbak.

Check en double check

  • Geur: het eerste wat je kan doen is aan het product ruiken. Als het een onaangename of rare geur heeft, kan je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Geur is natuurlijk voor interpretatie vatbaar, dus zijn er gelukkig nog andere dingen waarop je kan letten. Structuur en kleur bijvoorbeeld.
  • Structuur: een zonnecrème op minerale basis bestaat uit zinkoxide en titaniumoxide, dat zijn reflecterende bestanddelen die de zon op je huid weerkaatsen. Na een tijdje scheiden die stoffen zich van de rest van het product, waardoor je een lopende vloeistof krijg die zich heeft losgemaakt van de crème. Kortom, komt er een waterachtige substantie uit je tube zonnecrème gelopen wanneer je erop knijpt, dan kan je hem maar beter weggooien.
  • Kleur: daarnaast bestaan er ook zonnecrèmes met een chemische filter. Daarbij zal de structuur niet zo snel veranderen, maar de kleur wel. Heeft de zonnecrème niet meer z’n oorspronkelijk witte kleur, maar een eerder gele, dan werkt hij mogelijk niet meer zoals het hoort. Weggooien, dus.
  • Werking: je hebt de vorige zaken gecontroleerd en je zonnecrème ziet er nog bruikbaar uit? Goed zo, maar wees toch op je hoede voor hoe goed hij je nog beschermt tegen zonnestralen. Merk je bij het eerste gebruik dat je huid sneller rood wordt dan de laatste keer dat je hem gebruikte, neem dan geen risico met het restje en haal een nieuwe zonnecrème.

Safety first


Hoe je een verzorgingsproduct bewaart heeft natuurlijk invloed op hoe lang het zijn werking behoudt.

  • Laat het nooit geopend liggen.
  • Bescherm het tegen zonlicht en bewaar het in een gesloten kast of lade.
  • Bewaar het op kamertemperatuur en in een droge ruimte.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '