Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Bruce Mars via Unsplash

3. Oefen je reactie op voorhand.

HOW TO: 5 tips om zelfverzekerd te zijn en niet over je heen te laten lopen

Ben jij het zat dat je vriendinnen over je heen lopen? Of durf je niets te zeggen als een klasgenoot een rotopmerking maakt? Hoog tijd om meer zelfverzekerd uit de hoek te komen en duidelijk te maken dat je niet met jou laat sollen. Raak met deze tips stap voor stap van jouw onderdanige houding af.


Durven opkomen voor jezelf en zeggen waar het op staat, hangt nauw samen met de nodige dosis zelfvertrouwen. En dat heeft niet iedereen van nature in zich. Gelukkig zijn er een paar dingetjes die je kan veranderen waardoor je anderen voortaan voorziet van de nodige repliek. Speak up, darling!

1. Blijf doorvragen


Wanneer iemand een opmerking maakt waar jij helemaal niet blij mee bent, vraag dan op de man af waarom die persoon dat juist zegt. Je hoeft niet meteen in de verdediging te schieten. Blijf rustig en vraag naar de reden achter de opmerking. Krijg je geen degelijk antwoord? Dan weet je dat het om een nutteloze actie gaat. Je hebt jouw punt gemaakt zonder er veel woorden aan vuil te maken.

2. No, thanks


Zie je iets niet zitten of ga je niet akkoord? Simpel, zeg gewoon ‘nee’. Dat klinkt ongelofelijk makkelijk in theorie, maar je weet dat het best lastig is in de praktijk. Als je voor jezelf wil leren opkomen, zal je je die ingesteldheid toch eigen moeten maken. Door iets niet te willen doen, pleeg je immers geen misdrijf. Neem ‘nee’ voortaan op in jouw woordenboek.

3. Oefen jouw reactie op voorhand


Deze tip klinkt misschien een beetje dwaas, maar je zal zien dat het wel degelijk z’n vruchten afwerpt. Als het niet in jouw persoonlijkheid ligt om je te verzetten, kan je het jezelf wel aanleren. Probeer het eens uit te leggen aan je spiegelbeeld. Niemand hoeft immers af te weten van jouw toneelstukje in de badkamer. Wees hierbij zelfverzekerd, duidelijk en concreet.

4. Laat van je horen


Tijdens een discussie op school of onder vrienden kruip je al snel weg in jouw veilige cocon. Die reflex moet je echt afleren! Trek wat vaker een gesprek op gang of meng je eens in een debat. Je zal zien dat mensen uit jouw omgeving dit in eerste instantie niet verwachten, maar dat ze na enkele keren spontaan naar jouw mening zullen vragen.

5. Let op je houding


Krijg je een opmerking die je niet langer wil pikken? Of beveelt iemand je iets te doen dat je helemaal niet ziet zitten? Als je beslist hier tegenin te gaan you go, girl! let je best nog op één ding: je houding. Een rechte rug en opgeheven hoofd dragen bij aan een zelfverzekerde houding, evenals je gezelschap recht in de ogen kijken. Je hoeft je uiteraard niet als een soldaat op te stellen, maar die schouders wat naar achteren duwen helpt ongetwijfeld.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '