Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
gevangen in relatie
© Cottonbro via Pexels

'Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat je je gevangen voelt door je relatie, maar dat gevoel kan ook voortkomen uit een persoonlijk gemis', aldus relatiecounselor Aurélie Guignies.

‘Ik voel me gevangen in mijn relatie. Wat moet ik doen?’

Geen relatie is dezelfde, maar toch stoten koppels vaak op dezelfde hindernissen. Redactrice Eline onderzocht de vaakst gestelde vragen bij de relatietherapeut. Vandaag: ‘Ik voel me gevangen in mijn relatie. Wat moet ik doen?‘.

Relatiecounselor Aurélie Guignies: ‘Voor je iets aan dat gevoel kan doen, is het belangrijk om te onderzoeken waar het vandaan komt. Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat je je gevangen voelt door je relatie, maar dat gevoel kan ook voortkomen uit een persoonlijk gemis. Niet zelden komt een gevangen gevoel piepen op het moment dat je goed en wel ge­setteld bent. Jij en je partner hebben een vaste job, wonen samen, hebben al dan niet een kind en komen in een dagelijkse routine terecht waarin wei­nig plaats lijkt te zijn voor variatie of eigen ruimte. Het voelt allemaal zo gewoontjes. Zo voorspelbaar. Zo gevangen. Op dat moment moet je gaan onderzoeken of je relatie voor dat gevoel zorgt, of jouw eigen over­tuigingen. Vind je dat je elke dag vers moet koken voor je partner/ kind, het huishouden altijd goed opgevolgd moet zijn en je geen tijd mag maken voor jezelf omdat je al zo weinig tijd hebt voor je kind na het werk? Met andere woorden: word je beperkt door je partner of beperk je jezelf? Het kan helpen om na te denken over hoe het vroeger was, hoe jij vroeger was en wat er sindsdien veranderd is.’

Zodra het duidelijk is vanwaar dit gevoel vertrekt en waar het juist mee te maken heeft, kan je de dialoog met je partner aangaan.

‘Wanneer je toch vaststelt dat het vooral je part­ner en jullie relatie is die jou een be­perkend gevoel geven, kan je dit gaan scherpstellen. Wanneer voel je je juist gevangen? Wat wordt er op die momenten gezegd of net niet gezegd? Zodra het duidelijk is vanwaar dit gevoel vertrekt en waar het juist mee te maken heeft, kan je de dialoog met je partner aangaan. Let wel, zo’n ge­sprek wordt niet geleid door verwij­ten, te herkennen aan jij­-boodschap­pen. Wil je dat constructief doen, dan spreek je vanuit je verlangens, dus met ik­-boodschappen: “Ik voel dat…”, “Ik wil…”. Als je partner jouw gevoel denkt te snappen, kunnen jullie sa­men verder op zoek gaan naar hoe je een gevoel van meer (persoonlijke) ruimte kan bereiken. Uiteraard moet die manier ook passend zijn voor je partner.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '