Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

6. Laat vrienden geen kamp kiezen.

7 fouten die je best niet maakt tijdens een break-up

Annelies Hart

Een break-up is nooit makkelijk en soms kunnen de gemoederen zo verhit raken dat je vergeet dat je tegenover iemand staat waar je lang je tijd mee hebt gedeeld. Net daarom zijn er van die fouten die veel mensen wel eens maken als hun relatie op springen staat. Deze zeven kan je best vermijden.

Ghosten

Moeten we dit eigenlijk nog zeggen? Ghosten is sowieso niet goed, maar wanneer het gaat om een persoon waar je een tijd een relatie mee hebt gehad, is het toch nog dat tikkeltje erger. Tenzij je vindt dat het contant met die persoon je mentale, emotionele of fysieke gezondheid in gevaar kan brengen, is het beste om enige uitleg of reden te geven waarom je jullie relatie stopzet.

Je verstoppen achter je scherm

In diezelfde lijn is het ook geen topplan om je te gaan verstoppen achter een scherm. Als jullie amper twee dates ver zijn, is het natuurlijk een andere kwestie. Maar een echte relatie breek je niet af met een berichtje of telefoontje. Als je het moeilijk vindt om zo face to face je gedachten te kunnen ordenen, kan je ze vooraf altijd even opschrijven en dat briefje meenemen.

Vuile was buitenhangen

Jullie relatie mag dan misschien de ster van de show geweest zijn op sociale media, de break-up hoeft dat niet te zijn. Het hele gebeuren is al pijnlijk genoeg, dus het laatste wat je wil is elkaar vernederen of zwart maken op jullie profielen. Ook voor je eigen verwerkingsproces is het beter om de breuk niet online te verwerken, maar net persoonlijk steun te zoeken bij familie en vrienden.

Woorden als wapens

In het heetst van de strijd kan je er al eens een paar woorden uitgooien die je eigenlijk niet meent. Het is heel menselijk, maar pas er toch mee op. Woorden hebben echt de kracht om iemand diep te kwetsen en je kan ze niet zomaar terugnemen. Denk dus, ondanks de impact van de situatie, altijd even na over wat je zegt. Zo vermijd je onnodige pijn bij de ander en een eventueel schuldgevoel bij jezelf.

Bedriegen

Een breuk komt meestal niet uit de lucht gevallen, dus de kans bestaat dat jij al een tijdje ervoor weet dat het gedaan is tussen jullie. Hoe dan ook: als je op dit moment intiem bent met iemand anders, is het nog steeds bedriegen. Zelfs als jij mentaal al uit je relatie bent, is het belangrijk om dat duidelijk te communiceren voor je verdergaat met iemand anders.

Kampen maken

Als je lang een koppel bent geweest, is de kans groot dat ook jullie vriendengroepen met elkaar verwezen zijn. Als de relatie stukloopt, kan het dus moeilijk zijn om door bepaalde vriendschappen te navigeren. Het laatste wat je in deze situatie wil doen, is vrienden dwingen om een kant te kiezen. Zij hebben namelijk het recht om met beide partijen bevriend te blijven als ze dat willen, en vrienden gebruiken als manier om je ex te raken is heel pijnlijk voor iedereen.

Liegen

Als laatste moet er nog een open deur ingetrapt worden. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf én je partner over waarom je de relatie beëindigt. Zo is er bijvoorbeeld geen twijfel meer mogelijk over een eventuele hereniging. Eerlijkheid zorgt er ook voor dat je beter kan genezen van de breuk en in de toekomst positiever in een nieuwe relatie kan stappen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '