Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Unsplash

11. Je hoeft je niet te schamen als je datingapps gebruikt.

12 tips voor de beginnende dater

Annelies Hart

Ben je net single of na alle jaren zelfontdekking klaar voor een (casual) relatie? Dan kan daten en alles wat errond komt kijken even spannend als overweldigend zijn. Zie je het bos door de bomen niet meer of heb je geen idee hoe je jouw droompartner aan de haak slaat? Dit 12 tips voor de beginnende dater.

Verwacht gezonde communicatie

Het lijkt natuurlijk een evidentie, maar hoe langer je date hoe meer je ontdekt dat niet iedereen zo open communiceert. Weet dus dat je duidelijke communicatie mag verwachten van een potentiële datingpartner, omdat het is wat je verdient wanneer je een verbintenis (op welke manier dan ook) aangaat met iemand.

‘Cool’ zijn wordt overschat

Je ziet het maar al te vaak in romcoms: mensen die doen alsof ze hun crush niet zien staan, in de hoop dat ze dan cooler lijken. Spoiler alert: in het echt leven werkt het zo niet. Integendeel: het is voor je datingpartner echt niet fijn als je doet alsof je hem/haar eigenlijk niet zo leuk vindt. Spelletjes spelen is dus absoluut niet nodig!

Maak duidelijk wat je wil

Ben je op zoek naar een onenightstand, een serieuze relatie of een friend with benefits? Als de persoon tegenover je niet weet wat je intenties zijn zal hij/zij er niet op kunnen inspelen. Wees dus vanaf het begin duidelijk wat je wil uit de date. Zo voorkom je dat jullie je tijd verdoen door die te steken in iemand die niet op zoek is naar hetzelfde.

De regel der prioriteiten

Het is een gouden regel: behandel iemand niet als jouw prioriteit als jij duidelijk de zijne/hare niet bent. Het klinkt een beetje hard, maar gaat je op lange termijn veel pijn besparen. Jouw tijd is kostbaar en dat mag je niet vergeten!

Verander jezelf niet voor een ander

Het is heel verleidelijk om een bepaalde hobby te faken voor je crush of even te liegen over je favoriete pizza. Maar vanaf je dingen aan je persoonlijkheid probeert te veranderen om in de smaak te vallen, bevind je je op glad ijs. In een langdurige relatie zullen die dingen namelijk altijd uitkomen. En nog belangrijker dan dat: jij bent goed zoals je bent en iemand die je echt graag ziet, zal dat erkennen.

Je datingleven zou ‘gemakkelijk’ moeten voelen

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar het is wel een feit: daten zou niet lastig mogen zijn. Een gezonde relatie moet gemakkelijk aanvoelen en je zou niet dag en nacht angstig moeten zijn omdat je crush je op ‘gelezen’ heeft laten staan. Als je (casual) relatie je meer stress dan geluk bezorgt, is het misschien tijd om de situatie te herbekijken.

Je relatiestatus is echt niet zo belangrijk

Een lief hebben is geen noodzakelijk onderdeel voor een gelukkig leven. Als je merkt dat je lange tijd single bent, maak je dan geen zorgen! Er is geen richtdatum als het gaat om het vinden van een partner. Probeer ook tijdlijnen te negeren. Als je het met iemand uitmaakt en in de komende weken verliefd wordt op iemand anders, is dat helemaal geldig. Het is jouw reis, jouw liefdesleven, en als je wilt daten, doe dat dan!

Wees eerlijk over je grenzen/verwachtingen op seksueel vlak

Seks brengt veel emoties met zich mee, zelfs wanneer je het doet met iemand waar je geen langdurige relatie mee hebt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jij en je (bed)partner op dezelfde lijn zitten. Praten over seks kan moeilijk zijn, maar je hebt er allebei baat bij om eerlijk te communiceren wat jullie wel of niet leuk vinden.

Een gebroken hart is een kans om te groeien

Dit doet pijn, want op het moment dat je hart aan diggelen ligt, is het het laatste wat je wil horen. Daarom is het echter niet minder waar. Door liefdesverdriet ontdek je veel over jezelf en over wat je wel of niet leuk vond aan je ex. Die kennis kan je op termijn meenemen naar een nieuwe relatie, zodat je uiteindelijk wél iemand kan vinden die goed bij je past.

Leer ‘nee’ zeggen

‘Nee’ zeggen tegen mensen, gebeurtenissen of situaties is net zo belangrijk als jezelf openstellen. Het is belangrijk om te leren hoe je je grenzen kunt stellen in je liefdesleven. Als je een lange werkweek hebt gehad en je hebt een date gepland voor vrijdagavond, maar je bent uitgeput en je hebt gewoon wat tijd nodig om voor jezelf te zorgen: voel je dan niet schuldig als je afzegt.

Je hoeft je niet te schamen voor datingapps

Dim jij het licht van je smartphonescherm ook een beetje als je Tinder of Bumble opent in het openbaar? We snappen het, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig! Er is niets gênant aan een datingprofiel hebben, integendeel. Het toont aan dat je ervoor openstaat om nieuwe mensen te ontmoeten en dat kunnen we alleen maar aanmoedigen.

Staar je niet blind op één enkel type

Een type hebben kan je helpen om datingpartners te ontmoeten, maar het kan je ook tegenhouden. Beeld je in dat je iemand ontmoet met wie je een leuke klik hebt, maar je die persoon afwijst omdat zijn/haar haar- en oogkleur niet matcht met wat jij in gedachten hebt? Wat jammer! Probeer je dus niet blind te staren op één enkel type, maar laat je verrassen en ontdek welke andere matches er nog voor jou zijn weggelegd.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '