Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Gebruik jij ze ook dagelijks? Dan wil je dit misschien toch even lezen.

AHA: daarom zijn reinigingsdoekjes écht niet de beste keuze om je gelaat te reinigen

Onze verontwaardiging was groot toen we hoorden dat reinigingsdoekjes – na micellair water – de tweede populairste manier zijn om je gelaat te reinigen. We get it, het is een handige en vooral snelle manier om je make-up te verwijderen, maar er hangen toch heel wat nadelen aan vast.


Na micellair water zijn reinigingsdoekjes de populairste manier om je gelaat te reinigen in ons land, zo blijkt. Toegegeven, onze beautyredactie schrok hier toch even van. Want hoewel ze een handige hulpmiddeltje zijn om snel je make-up te verwijderen – bijvoorbeeld op vakantie of als je écht niet veel tijd hebt (lees: snel in bed wil na een avondje uit), zijn ze toch lang niet onze favoriete manier om je huid schoon te houden.

Reinigingsdoekjes: de nadelen

  • We beginnen met slechtste nieuws: wegwerpbare reinigingsdoekjes zijn héél slecht voor het milieu. Reinigingsdoekjes zijn meestal – op enkele uitzonderingen na – gemaakt van stoffen die niet biologisch afbreekbaar zijn. Dus, waar komen die doekjes terecht nadat je ze in de vuilnisbak gooit? Juist ja, op die gigantische afvalberg die nu al véél te groot is.
  • De doekjes zelf zijn meestal niet zo zacht voor je huid als een (herbruikbaar) wattenschijfje. Ze hebben een wat grovere structuur die je huidoppervlak zou kunnen beschadigen. Dat kan leiden tot een geïrriteerde en gevoeligere huid.
  • Het product waarmee de doekjes doordrenkt zijn, is doorgaans ook niet bepaald mild. Het bevat vaak alcohol en parfum, die je huid kunnen uitdrogen en irriteren. Als je een gemakkelijke huid hebt die niet snel reageert zal je hier misschien geen hinder van ondervinden, maar gevoelige huidjes vergroten hiermee alleen maar de kans op roodheid en andere ongemakken.
  • Ze reinigen niet grondig. Hoewel het op het eerste zicht wel lijkt alsof al je make-up weg is, blijven er altijd kleine restjes achter op je huid die het doekje niet heeft kunnen meenemen. Die restjes kunnen leiden tot irritatie en verstopte poriën, met puistjes en zwarte puntjes als gevolg.

Wat zegt de dermatoloog?


Wat zegt de dermatoloog over reinigingsdoekjes? We vroegen het aan dr. Samira Baharlou, kliniekhoofd dermatologie in het UZ Brussel: ‘Om de reinigingsdoekjes langdurig vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zachtaardig zijn voor je huid. Er zijn bovendien zoveel milieuvriendelijkere opties om je gelaat te reinigen, denk maar aan herbruikbare watjes en doekjes, reinigingsgels en -mousses, enzovoort. Als je tijdens het reizen met beperkingen zit qua vloeistoffen of gewicht kan ik begrijpen dat je voor deze optie kiest, maar los daarvan zijn ze wat mij betreft een grote no go.

Conclusie: reinigingsdoekjes kunnen handig zijn om je make-up te verwijderen in bepaalde situaties (bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg of na een avondje uit), maar probeer er geen gewoonte van te maken om ze dagelijks te gebruiken. Wees je ervan bewust dat ze niet volstaan om je huid op lange termijn schoon en gezond te houden. Heb je een droge of gevoelige huid die snel rood wordt, dan kan je ze beter gewoon vermijden.

Is micellair water beter?


Van het populairste reinigingsproduct – micellair water – zijn we wél fan, hoewel ook daar enkele kanttekeningen bij horen. Met micellair water en een (herbruikbaar) wattenschijfje kan je heel snel je make-up verwijderen, maar eigenlijk volstaat het ook niet om je huid langdurig schoon en zuiver te houden. Daarvoor reinigt het niet grondig genoeg. Bovendien kunnen sommige micellaire waters een laagje achterlaten op je huid dat je poriën zou kunnen verstoppen (met puistjes als gevolg) of tot irritatie zou kunnen leiden. Gebruik je dus alleen micellair water, dan spoel je nadien liefst nog even na met lauw water zodat er geen restjes achterblijven.

Wat is de beste manier om te reinigen?


De ideale reinigingsroutine telt doorgaans twee stappen: make-up verwijderen en vervolgens nog eens grondig je gelaat reinigen om te voorkomen dat er restjes achterblijven en dat je poriën verstopt raken. Hoe je die twee stappen inlost kies je zelf, maar we geven je alvast enkele opties mee.

Optie 1: micellair water + een cleanser

  • Stap 1: make-up verwijderen met micellair water en een (herbruikbaar) wattenschijfje.
  • Stap 2: je gelaat reinigen met een cleanser op waterbasis. Dat kan een gel of mousse zijn die je (minstens 30 seconden) inmasseert op een vochtige huid en vervolgens afspoelt.

Optie 2: oliereiniger + een cleanser

  • Stap 1: make-up verwijderen met een cleanser op oliebasis. Die masseer je goed in op een droge huid en spoel je vervolgens af met lauw water.
  • Stap 2: je gelaat reinigen met een cleanser op waterbasis. Dat kan een gel of mousse zijn die je (minstens 30 seconden) inmasseert op een vochtige huid en vervolgens afspoelt.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '