Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Beeld: Cottonbro, Pexels.

51 % van jullie onthaart minder vaak sinds de lockdown.

Scheren, epileren, waxen of trimmen: dit zijn de do’s en don’ts bij het ontharen

In een Instagrampoll peilden we naar jullie ontharingsgewoontes sinds de lockdown. Hoor jij tot team ‘let it grow’? Good for you! Team ‘liever glad’? Dit zijn onze beste tips.

Laat het gras maar groeien


Team smooth like a baby of team let it grow? 66 % heeft het liefst een haarvrije huid, 34 % zegt let it grow.

Een algemene tendens: er zit meer tijd tussen de ontharingsbeurten in.

 • The lockdown effect: 51 % onthaart minder vaak sinds de lockdown.
 • Slechts 2 % is volledig gestopt met ontharen sinds de lockdown.


Bij degene die ontharen, zijn dit de populairste zones:

 1. Oksels (34,5 %)
 2. Benen (27,6 %)
 3. Bikinilijn (27,5 %)
 4. Gezicht (7,4 %)
 5. Elk plekje waar haar groeit (2,7 %)


Hoe vaak doen jullie het? 29 % onthaart 1x per week en 28 % doet het zelfs meerdere keren per week. 4 % onthaart minder dan 1x per maand.

Het scheermesje is de populairste manier om te ontharen, maar liefst 60 % verkiest deze methode. Daarvan geeft 35 % aan géén scheerproduct te gebruiken bij het scheren.

De tweede populairste methode is het epileertoestel en jullie minst favoriete manier om te ontharen is zelf waxen met warme was.

Thuis ontharen: de belangrijkste do’s en don’ts

Do

 • Scrub je benen vóór je gaat scheren. Door eerst dode huidcellen te verwijderen wordt je huid gladder, waardoor het scheermesje er vlotter overheen glijdt. Bovendien voelen je benen zo erna extra zacht!
 • Waxen doe je altijd op een schone, droge en vetvrije huid. Breng voor het waxen een beetje talkpoeder aan. Je huid is dan zeker droog en het waxen zal vlotter gaan en minder pijnlijk zijn.
 • Gebruik tijdens het scheren een scheergel, schuim of olie, zodat er een barrière is tussen je huid en de mesjes. Zo heb je minder kans op wondjes of irritatie.
 • Vergeet je huid na het ontharen niet te hydrateren met een milde, liefst parfumvrije lotion. En dan bedoelen we niet alleen je benen, ook je oksels en bikinilijn kunnen na het ontharen wat extra verzorging gebruiken.
 • Gebruik je wax, ontharingsstrips of een ontharingscrème voor het gezicht, test die dan altijd eerst op een plekje in je hals om zeker te zijn dat je huid er niet slecht op reageert. Zo voorkom je dat je dagen moet rondlopen met rode vlekjes of bultjes in je gezicht.
 • Raakt je huid snel geïrriteerd bij het waxen, dan kan het helpen om de met de haarrichting mee te trekken in plaats van tegen de richting.
 • Hetzelfde geldt bij scheren: zijn er plaatsen waar je gevoeliger bent voor ingegroeide haartjes, scheer daar dan liever met de haarrichting mee.
 • Vervang je scheermesjes op tijd, zodat ze niet bot worden of gaan roesten.

Don’t

 • Scheer nooit op een droge huid. Oók niet als je gehaast bent! Het leidt tot irritatie en maakt je huid droog en trekkerig.
 • Scheer of wax niet als je huid al geïrriteerd is. Heb je nog last van je laatste scheer- of waxbeurt, geef je huid dan eerst de tijd om te herstellen.
 • Bij razor burn of irritatie na het scheren kan je last hebben van roodheid, bultjes, jeuk en een branderig gevoel. Smeer na het scheren een kalmerende crème die verzacht en de huidbarrière helpt te herstellen, zoals Sudocrem.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '