Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Jackson David via Unsplash

Where is the self-love? Er kwamen heel wat verrassende cijfers uit een recent onderzoek.

Meer dan de helft van de Vlamingen zou zich zelfzekerder voelen met een ander uiterlijk

Where is the self-love? Bij Flair geven we graag aandacht aan zelfliefde en de tijd nemen om jezelf te accepteren en te leren kennen. Dat is iets wat veel te weinig gedaan wordt, zo blijkt uit een zelfliefde-rapport van Helan.

Belgisch Ziekenfonds Helan vroeg vorige maand aan 1000 Vlamingen hoe het nu écht zit met die liefde voor zichzelf. De resultaten bewijzen dat er nog veel werk aan de winkel is.

Meer dan de helft van de Vlamingen zou zich zelfverzekerder voelen met een ander uiterlijk.

Of we tevreden zijn met hoe we eruitzien? Hoewel 3 op de 5 Vlamingen aangeven blij te zijn met hun uiterlijk, zegt meer dan de helft (53 %) dat ie zich zelfverzekerder zou voelen met een andere look. Vooral vrouwen geven aan dat ze zich zelfzekerder zouden voelen moesten ze een ander uiterlijk hebben. Mannen geven meer aan gelukkig te zijn met hoe ze eruitzien.

Bijna de helft van de Vlamingen kijkt liever niet te veel naar zichzelf in de spiegel.

Vooral jonge vrouwen onder de 34 jaar geven aan onzeker te zijn over hun lichaam en hoe ze eruitzien. De iets oudere generatie is al wat trotser: meer dan 60 % van de vrouwen ouder dan 55 jaar geeft aan fier te zijn op haar lichaam. Ook bij de mannen is 62 % van de respondenten tevreden. We geven onszelf gemiddeld een score van 6,2/10 wanneer het aankomt op lichaamstevredenheid.

2 op de 3 Vlamingen staan eerder positief in het leven.

De meerderheid van de Vlamingen (69 %) voelt zich naar eigen zeggen meestal gelukkig en energiek (62 %). Respondenten met een partner en kinderen zijn gemiddeld meer tevreden, terwijl jongvolwassenen zich vaker ongelukkig en energieloos voelen. Dat zagen we ook al in een eerder rapport over mentale gezondheid. De gemiddelde tevredenheidsscore van het mentaal welzijn van de Vlaming is een 6,8/10.

2 op de 5 Vlamingen kregen ooit al te maken met een burn-out, oververmoeidheid of depressieve gevoelens.

Op de vraag of ze al te maken kregen met een burn-out, oververmoeidheid of depressieve gevoelens, antwoordde maar liefst 37 % van de respondenten ‘ja’. En dat in die mate dat ze hierdoor niet kunnen werken of naar school kunnen gaan. Ook binnen deze groep zien we dat jongvolwassenen er meer mee te kampen krijgen, een derde van de respondenten die dit meemaakt is jonger dan 35 jaar.

Bijna 60 % van de Vlamingen voelt zich bijna nooit gewaardeerd.

Hoewel het merendeel van de Vlamingen aangeeft veel goede kwaliteiten te hebben (82 %) en veel te hebben om trots op te zijn (77 %), zegt maar liefst de helft dat hij het moeilijk vindt om altijd een positieve houding aan te nemen tegenover zichzelf. Bijna de helft van de respondenten voelt zich af en toe niet slim genoeg en zelfs een derde voelt zich soms tot altijd een mislukkeling. Vlamingen steken vaak de schuld op zichzelf (47 %), vooral vrouwen en jongeren hebben de neiging om dat te doen. Toch beseffen 3 op de 5 Vlamingen dat ze de lat te hoog leggen in deze drukke wereld.

Meer dan de helft van de Vlamingen (53 %) zou graag leren hoe hij/zij/die meer respect kan opbrengen voor zichzelf. 

Ook hier zien we dat vooral vrouwelijke jongvolwassenen hiernaar streven. 2 op de 5 Vlamingen willen af van het ‘ik kan dit niet’-stemmetje in hun hoofd. Al blijkt dat niet zo makkelijk, want 40 % hiervan heeft geen idee hoe ie daaraan moet beginnen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '