Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© VIER

Ze koestert alle momenten met haar.

Wereld Alzheimer Dag: Kathleen Aerts vertelt over haar jongdemente mama

Het is vandaag Wereld Alzheimer Dag, een dag waarop we stilstaan bij de ziekte alzheimer en dementie. Studio Brussel belde vanochtend met ex-K3'tje Kathleen Aerts, want zij zorgt al jaren voor haar mama die lijdt aan jongdementie.

De allereerste blonde van K3 Kathleen Aerts zorgt al jaren voor haar mama die lijdt aan jongdementie. Studio Brussel belde haar vanmorgen op en vanuit Zuid-Afrika vertelde Kathleen over de bijzondere band met haar mama. 

 

Toen ze 56 was, is de diagnose van dementie vastgesteld. Maar eigenlijk is de ziekte al begonnen toen ze een jaar of 50 was. Ik voelde dat mijn mama aan het veranderen was, maar toen wisten we nog niet wat er precies aan de hand was. 

 

Kathleen dacht zelfs een tijdje dat haar moeder een zware depressie had en in een verdere fase dacht ze dat haar mama te veel dronk. Maar pas zes jaar later heeft de neuroloog de ziekte vastgesteld.

 

Het ex-K3'tje wilde dat nieuws niet geloven. Ze ging daarom langs bij twee andere professoren maar die bevestigden helaas de diagnose. 

 

Op dat moment verging enerzijds mijn wereld, maar anderzijds wist ik niet precies wat er mij te wachten stond. Daarom heb ik mijn boek ook geschreven. Want ik dacht dat dementie vooral dingen vergeten was. Je weet je sleutels niet meer liggen of je vindt de weg niet meer. Maar het is eigenlijk veel ingrijpender dan dat. 

 

Zeker bij jonge mensen is dementie zeer agressief. 'Het is echt een inbreuk op heel je persoon, want je zelfstandigheid valt ook weg. Mijn mama is volledig afhankelijk van een hele lieve verzorgster die hier bij ons inwoont.' Die verzorgster woont effectief in het huis van Kathleen. Ze staat dag en nacht paraat voor Kathleens moeder en ze beseft dan ook dat die verzorgers het zwaar hebben.

 

Dikke chapeau voor alle mantelzorgers! 

 

Een aantal weken geleden konden we Kathleen volgen in 'Kroost'. We zagen daar de kostbare moeder-dochtermomenten, zeker wanneer Kathleen zingt voor haar moeder. 

 

Die muziek, dat is ongelooflijk. Ik vind dat pakkend om te zien. Ze herkent mijn stem op de een of andere manier nog altijd en de kindjes fleuren haar op. Mijn mama is dertig jaar onderwijzeres geweest en de ziekte neemt in zo'n ver stadium die liefde voor de kinderen niet af.

 

 

 

Bron: Studio Brussel

 

Lees ook:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '