Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Corbis

Het verhoogt je kans met 30%

We beseffen écht niet hoe kankerverwekkend overgewicht is

Ondertussen weet iedereen dat roken een erg ongezonde, kankerverwekkende gewoonte is. Maar obesitas linken de meesten onder ons niet aan kanker, en dat is helemaal onterecht. Overgewicht verhoogt je risico op de ziekte met maar liefst 30%. Dat is maar enkele procentjes minder dan het inademen van kankerverwekkende stoffen via een sigaret.

Uit een Ipsos-enquête, in opdracht van de Stichting tegen Kanker, blijkt dat we nog altijd niet voldoende weten over de vermijdbare oorzaken van kanker. Tijd dus voor een les fabels en feiten over kankerverwekkers.

 

 

1. Overgewicht verhoogt je risico op kanker met maar liefst 30%.

Een schamele 12% van de ondervraagden besefte dat obesitas één van de belangrijkste vermijdbare oorzaken van kanker is. Net als om zo veel andere redenen, zijn beweging en gezonde voeding dus ook onontbeerlijk om je risico op kanker te verminderen.

 

2. Zelfs een 'buikje', zonder obesitas, kan je kans op kanker doen toenemen.

Er blijkt wel degelijk een overtuigend verband te zijn tussen de aanwezigheid van een tonnetje en kanker van de dikke darm, de endeldarm en borstkanker (na de menopauze), welke alledrie tot de meest voorkomende kankers bij vrouwen behoren. Geen nood, wij weten waar je op moet letten om van dat buikvet af te raken.

 

 

buik kanker

 

3. We overschatten het effect van de zogenaamde 'superfoods'.

Het is niet zo dat het eten van bepaalde superfoods alleen je zal redden. Ook opteren voor biologische voeding helpt je niet vooruit als het over kanker gaat. Wat nodig is om jezelf te beschermen tegen kanker, is gevarieerde voeding. Voor groenten en fruit geldt: volg het seizoen en varieer in kleur!

 

4. We denken te positief over de effecten van alcohol.

Uit de enquête blijkt dat 33% denkt dat een glas rode wijn per dag je risico op kanker kan doen dalen, en 29% gelooft dat alcohol geen kanker veroorzaakt. Fout en fout. Kleine hoeveelheden rode wijn kunnen een positief effect hebben wat betreft hart- en vaatziekten, maar alcohol verhoogt altijd je risico op kanker. Bovendien worden maar liefst 7 kankers, waaronder borstkanker, nauw gelinkt aan alcoholconsumptie. Mate is altijd het sleutelwoord als het om alcohol gaat.

 

rode wijn

 

 

5. Er gaan véél fabels rond over de effecten van bepaalde voedingsmiddelen.

Even opklaren: soja verhoogt je kans op kanker niet, net zomin als plantaardige olieën en kunstmatige zoetstoffen zoals stevia. Ook de de zogezegde beschermende werking van visvetten, berust op een fabel.

 

 

Bron: Stichting tegen Kanker

 

 

Wil jij je steentje bijdragen in de strijd tegen borstkanker? Wij hebben enkele ideetjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '