Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

‘Help, ik heb een snorretje!’

Eerste Hulp Bij Ontharing: 11 oplossingen bij jouw scheerproblemen

Je lijf glad en haarloos houden, het is niet altijd evident. Gelukkig is er voor elk ontharingsprobleem een oplossing. 

1. ‘Mijn haar groeit te snel terug’

Afhankelijk van hoe je je onthaart, blijven je haartjes een dag, enkele weken of enkele jaren (!) weg. Maar bij sommige vrouwen groeien de haartjes veel sneller terug dan gemiddeld. Hormonale schommelingen spelen daarbij een rol. Permanente ontharing is natuurlijk altijd een optie, maar die is ook relatief duur. Wat wél kan baten, is een haargroeivertragende crème. Die zorgt ervoor dat je huid na het ontharen verzorgd wordt, maar ook dat haartjes langzamer en in mindere mate teruggroeien.

2. ‘Ik heb een snorretje’

Wij vrouwen hoeven soms helemaal niet onder te doen voor onze mannelijke soortgenoten als het op beharing aankomt. Maar in tegenstelling tot mannen vinden wij die streep haar boven onze lippen meestal niet zo stoer. Vaak is het een hormonale aangelegenheid en zien we dat de haartjes rond de periode van onze maandstonden plots extra hard groeien.

Scheren is meestal niet de beste optie, want je wil geen stoppeltjes boven je lip. Wat je wel kan doen, is ontharingsstrips voor het gelaat kopen. Die zijn op maat gesneden en makkelijk in gebruik. De haartjes blijven dan enkele weken weg. Wie die ontharingsstrips maar een plakboel vindt, kan ook altijd een epileerapparaat speciaal voor het gelaat gebruiken. Toegegeven, dat wordt een beetje meer op je tanden bijten (de haartjes worden namelijk een voor een uitgetrokken), maar het gaat allemaal net iets sneller.

Gebruik een scheermes voor mannen, met minstens drie mesjes, want dat is sowieso gemaakt voor de gevoelige huid.

3. ‘Mijn bikinilijn is een slagveld’

Je moet ongeveer de bikinilijn van een barbiepop hebben om ongeschonden uit de scheerstrijd te komen na het douchen. Moeilijke bochten, slechte zichtbaarheid en botte scheermesjes liggen meestal aan de basis van het probleem. Aan die eerste twee kan je helaas niets veranderen, maar een scherp scheermesje is een must. Wist je dat al na vier keer scheren met hetzelfde mesje, de kans op wondjes verdubbelt?

Daarnaast maakt ook de kwaliteit van het mesje een groot verschil. Met goedkope wegwerpmesjes werk je beter niet op zulke gevoelige zones. Wat goed werkt, is een scheermesje voor mannen, met minstens drie mesjes achter elkaar. Die zijn meestal gemaakt voor de gevoelige huid van het gezicht en zijn daarom veel beter geschikt. Als je haartjes te lang zijn, is het aangeraden om ze eerst een beetje bij te knippen of te trimmen. Ook een goede scheergel helpt.

4. ‘Mijn haar groeit terug na permanente ontharing’

‘Permanente ontharing’ is eigenlijk een misleidende woordkeuze. ‘Langdurige ontharing’ dekt de lading net iets beter. Hoewel je haartjes nadat ze met een laser of IPL-toestel zijn weggehaald, inderdaad lang – maanden tot jaren zelfs – wegblijven, zal je zien dat er na verloop van tijd hier en daar een haartje tevoorschijn zal komen. Dat is normaal. Elke hormonale verandering – stoppen met de pil, een zwangerschap, etc. – kan voor een opstoot in haartjes zorgen. Eén à twee keer per jaar een onderhoudsbeurt ondergaan zal je van dat probleem afhelpen.

5. ‘Help, ingegroeide haartjes!’

Die zijn vooral na het epileren een probleem. Helaas is het vaak een combinatie van aanleg, een foute ontharingstechniek en weinig voorbereidend werk. Scrub je huid zachtjes voor je aan de slag gaat. Een epileertoestel dat je in bad mag gebruiken, is dan ideaal. In plaats van kriskrasbewegingen door elkaar te maken, trek je rechte denkbeeldige lijnen van onder naar boven, tegen de haargroeirichting in. Ook een bodylotion op basis van glycolzuur zorgt ervoor dat dode huidschilfers zich niet kunnen opstapelen en het haartje minder kans heeft om in te groeien.

Scrub je huid voor je aan de slag gaat. Een epileertoestel dat je in bad mag gebruiken, is dan ideaal.

6. ‘Gezocht: gladde benen’

Veel vrouwen klagen dat hun benen nooit écht glad zijn na het epileren. Die ruwe huid kan meerdere oorzaken hebben. Misschien zijn sommige haartjes gewoonweg te kort om meegenomen te worden door de wax of het epileertoestel. Bij sommige vrouwen zijn de haartjes zo dik dat het haarzakje gekwetst wordt, zwelt of rood kleurt.

Het enige wat je kan doen, is je epileerbeurt opvolgen met een scheerbeurt, of gewoon een andere onthaarmethode kiezen. Als je merkt dat je haarzakjes zwellen en rood worden, is een antibacteriële crème (zoals Cicalfate van Avène) aangeraden. Na een paar uur is de roodheid verdwenen en is de kans op ontstekingen afgenomen.

7. ‘Kinhaar gespot!’

Je zit in de auto, je checkt je eyeliner even in de achteruitkijkspiegel en – boem! – je spot een gitzwarte heksenhaar op je kin. Voorkomen is niet echt een optie, dus wees voorbereid en stop een pincetje in elke handtas. Tweezerman heeft er nu zelfs een in een megahandige combinatie met een wenkbrauwborsteltje.

8. ‘Permanent ontharen is zo duur’

Je bent snel enkele honderden euro’s kwijt voor een grotere zone, zoals bijvoorbeeld je onderbenen. Dat komt vooral omdat je meerdere keren terug moet gaan vooraleer alle haartjes eraan zijn. Hoewel permanente ontharing steeds goedkoper wordt (de toestellen worden krachtiger, waardoor je minder vaak terug hoeft te gaan en de totaalprijs zakt), zijn er ook economischere ontharingstoestellen op de markt voor eigen gebruik. De goedkopere kosten nog geen € 200.

De lampen zijn wel minder krachtig, waardoor het langer duurt vooraleer je resultaat hebt. Reken op een halfuur per keer voor de onderbenen alleen, en dat tien keer na elkaar, met minstens twee weken tijd ertussen. Je bent dus even bezig… Bij deze toestellen is het wel aangeraden om één keer per maand een onderhoudsbeurt in te lassen.

Hoewel permanente ontharing steeds goedkoper wordt, zijn er ook economischere ontharingstoestellen op de markt voor eigen gebruik.

9. ‘Mijn benen zijn zo droog na het scheren’

Als je droog scheert of geen scheerschuim gebruikt, is de kans groter dat je je huid kwetst, waardoor ze er achteraf schraal en droog uitziet. Het is een evidentie om dat dus niet te doen. Daarnaast kan een kwalitatieve bodylotion of olie ook helpen. Kies voor een exemplaar zonder parfum om irritatie te vermijden.

10. ‘Ik heb last van wondjes na het scheren’

Als je alles volgens het boekje doet, zou je in principe geen wondjes mogen hebben na het scheren. Dit zijn de scheergeboden:

  • Gebruik een scherp en proper mesje.
  • Vermijd droog scheren, dat is om problemen vragen.
  • Gebruik altijd scheerschuim.
  • Focus en ga niet haastig te werk.
  • Scheer in rechte, vloeiende stroken tegen de haargroeirichting in.

11. ‘Ik krijg puistjes na het ontharen’

Als je je haartjes uit de haarzakjes trekt, ontstaan er eigenlijk kleine wondjes. Het is dus heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je huid schoon is voor je aan de slag gaat. Na het ontharen kan je je huid eventueel ontsmetten met alcohol. Ook dan is een antibacteriële crème een goed idee.


Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '