Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Kelly Sikkema via Unsplash

Is jouw lief ook een grote baby wanneer hij een verkoudheid heeft?

AHA: daarom lijkt het alsof mannen altijd overdrijven wanneer ze ziek zijn

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Een vrouw heeft 38 graden koorts en ze zal nog gaan werken, een man heeft een lopende neus en hij kruipt in foetushouding op de zetel. Herkenbaar? Ongetwijfeld. Toch zou je lief zich niet aanstellen wanneer hij de komediant speelt. Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek hebben mannen nu eenmaal een zwakker immuunsysteem.


‘Mannengriep’ wordt het fenomeen in de volksmond genoemd wanneer een man doet alsof zijn laatste uur is geslagen terwijl een vrouw in dezelfde omstandigheden lang niet zoveel zelfmedelijden zou hebben.

Er werd altijd wat smalend over gedaan, maar volgens ene Kyle Sue, expert Huisartsengeneeskunde verbonden aan de Memorial University van Newfoundland in Canada, bestaat de mannengriep dus écht.

Geen komedie


Sue onderzocht hoe het komt dat mannen bepaalde symptomen heviger lijken te ervaren dan vrouwen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt nu dat mannelijke cellen die besmet zijn met het griepvirus beter herstellen wanneer ze besprenkeld werden met vrouwelijke oestrogenen.

Mannen zouden dubbel zoveel tijd nodig hebben dan vrouwen om te genezen van een verkoudheid.


Wat Sue ook ontdekte is dat mannen dubbel (!) zoveel tijd nodig hebben om te genezen van een verkoudheid dan vrouwen. Bovendien lopen volwassen mannen dubbel zoveel risico om in het ziekenhuis te belanden dan vrouwen van dezelfde leeftijd, ongeacht aan welke ziekte ze lijden.

Tot slot zouden mannen met een acute luchtwegaandoening, meer kans hebben op complicaties en er ook vaker aan sterven. Het is dus voor eens en voor altijd bewezen: je lief stelt zich niet aan wanneer hij een longontsteking heeft. Het immuunsysteem van mannen reageert nu eenmaal slechter op virale luchtweginfecties dan dat van vrouwen, waardoor ze er vatbaarder voor zijn.

Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '