Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Body-matters | Safe-sex

Hoe kun je merken dat je aids opgelopen hebt?

Ik heb een nieuwe vriend en soms denk ik: wie weet is hij besmet met aids. Word je dan zelf snel besmet of kan daar een tijd tussen zitten? Wat zijn de eerste symptomen? Wanneer zie je die? Wanneer en waaraan kun je dus merken dat je zelf misschien aids opgelopen hebt?

Het kan jaren duren eer je als besmet persoon in het eigenlijke aids-stadium komt. Aids (afkorting van ‘Acquired Immune Deficiency Syndrome’) wordt veroorzaakt door het Humaan Immunodeficiëntie Virus. Dit virus tast het immuunstelsel aan, waardoor de natuurlijke weerstand tegen allerhande infecties ondermijnd wordt. Na de besmetting ben je seropositief maar is er een periode waarin er geen of nauwelijks symptomen zijn. Je kunt in de eerste dagen wat vage, griepachtige klachten hebben, maar voor de rest merk je niets. In een latere fase, als hiv zich verder verspreidt in je lichaam, kunnen de lymfeklieren opzwellen. Maar gezwollen lymfeklieren zijn meestal geen symptoom van Aids, ze kunnen bij elke infectie voorkomen en zijn eigenlijk gewoon een teken dat je immuunstelsel vecht tegen een infectie. Kom je in het aids-stadium terecht, dan heb je infecties met duidelijke klachten en ontwikkel je ook meer tumoren en lymfomen.

Een hiv-test kan zes weken na het laatste risicocontact met voldoende zekerheid aantonen dat je niet besmet werd. Heb je een groot risico gelopen, laat je dan testen na zes weken en hertesten na drie maanden, want er bestaat een kleine kans dat je lichaam uitzonderlijk traag antistoffen aanmaakt.

Heb je een onbeschermd seksueel contact met een seropositieve persoon dan heb je een kans van ongeveer één op honderd om zelf besmet te geraken, per keer dat je gemeenschap hebt. Gebeurt er anale penetratie, zijn er andere seksueel overdraagbare aandoeningen aanwezig of is er contact met besmet bloed via huidletsels bijvoorbeeld, dan verhoogt het risico. Een condoom gebruiken is de beste manier om een besmetting met hiv te voorkomen. Bovendien is hiv slechts één van de vele seksueel overdraagbare aandoeningen. Gebruik dus altijd en zeker in het begin van een relatie een condoom om te vrijen! Meer informatie over hiv vind je op www.sensoa.be.

Partner Content

' ' ' '