Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© David Calderón via Unsplash

Heb jij er ook last van?

AHA: daarom krijg je de hik als je alcohol drinkt, en zó kom je er vanaf

De redactie

Je hebt eigenlijk nooit de hik tót je een paar slokken wijn achter de kiezen hebt? Het lijkt misschien een opmerkelijk gevolg van alcohol nuttigen, maar in werkelijkheid is het eigenlijk heel simpel te verklaren.


Alcohol wekt namelijk de hik op, zo schrijft Bustle. Het zou de reflux – het proces waarbij maagzuur naar boven komt in de slokdarm en daar een irritatie veroorzaakt – bevorderen. En je raadt het waarschijnlijk al: daarom krijg je dus al-tijd de hik wanneer je een slokje alcohol op hebt. Dit gebeurt voornamelijk wanneer de nervus vagus – een zenuw die onder meer door de borst- en buikholte loopt – geprikkeld wordt.

Heb je vaker last van de hik wanneer je bier drinkt in plaats van wijn? Ook dat is logisch te verklaren. Door het koolzuur krijg je immers meer lucht binnen, wat ook hik-opwekkend kan werken.

Weg met de hik


Er zijn meerdere – niet wetenschappelijk – bewezen manieren om van de hik af te komen. Maar als je er vaak last van hebt, ben je waarschijnlijk vast wel bereid om wat trucjes te proberen. We sommen er een paar voor je op:

  • Focus je op de volgende hik die gaat komen. Omdat je er zo mee bezig bent en erover nadenkt, is de kans groot dat-ie niet meer komt.
  • Eentje uit de oude doos: zorg ervoor dat iemand je flink laat schrikken.
  • Misschien niet heel comfortabel, maar het zou dus helpen om een glas water op de kop te drinken. Probeer dat maar eens zonder te morsen!
  • Eet een lepel suiker.


 

 

Tekst: Carolien Tsao


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

FLAIR STORIES

Partner Content

' ' ' '