Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
HALT
© Julien L via Unsplash

We nemen niet de beste beslissingen als we gefrustreerd zijn, dus misschien best even de oorzaak aanpakken!

HALT: de methode die achterhaalt waarom je grumpy bent

Annelies Hart

Soms wordt het je allemaal even te veel en loop je grumpy rond. Geen zorgen: het overkomt ons allemaal. Alleen is het vaak moeilijk om de vinger te leggen op waarom je net zo gefrustreerd bent. Therapeuten raden daarom HALT aan, een methode om je emoties te temmen en kalmer te worden. Maar hoe werkt dat nu juist?

Dat we best niet naar de supermarkt gaan met een knorrende maag, is ondertussen geweten. Maar wist je dat je best ook geen (belangrijke) beslissingen neemt als je je geïrriteerd voelt? De plannen die uit die grumpy mood komen, zullen namelijk niet je beste zijn aangezien ze geleid worden door een heleboel negatieve emoties. Gelukkig is de HALT-methode er om erachter te komen waarom je ‘ambetant loopt’ en de gemoederen te bedaren!

HALT staat namelijk voor: Hungry, Angry, Lonely en Tired. Ofwel: hongerig, boos, eenzaam en moe. Volgens therapeuten zijn deze vier de hoofdredenen waardoor mensen zich geïrriteerd voelen. ‘Het doel van de HALT-methode is het probleem bij de oorzaak aanpakken voor we de kans hebben om impulsieve beslissingen te nemen vanuit ons negatief gevoel’, legt therapeute Kassondra Glenn uit op wellnesssite Well and Good.

Hoe pas je het toe?

Als je merkt dat je je niet goed voelt, kun je het HALT-acroniem doorlopen om erachter te komen hoe dat precies komt. Elke gevoel, van hongerig tot vermoeid, heeft dan zijn eigen oplossing die je grumpy gevoel op z’n minst kan verlichten.

Hungry: Als je honger hebt, heb je de neiging om overhaaste en emotionele beslissingen te nemen in plaats van logisch na te denken. Dat komt omdat onze bloedsuikerspiegel dan lager is dan normaal, wat invloed heeft op onze fysiologie, hoe we denken, ons voelen en daardoor beslissingen nemen. De oplossing hier is dus vrij simpel: zoek zo snel mogelijk voedsel! Volgens Glenn schrok je dat het best niet te snel naar binnen, zodat je lichaam de tijd heeft alle voedingstoffen op te nemen. Bye bye hangriness!

Angry: Ook boos zijn put ons lichaam uit, want die gevoelens van woede teren op onze fysieke en emotionele reserves. Er ontstaat al snel kortsluiting waardoor je jezelf in een fight of flight-modus begeeft. De oorzaak van je boze gevoel kan je misschien niet zo makkelijk uitschakelen, maar er zijn wel manieren om je brein en lichaam van de spanning af te leiden. Even diep ademhalen, proberen al je energie naar je voeten te sturen of langzaam je vingertoppen een voor een tegen elkaar tikken, zijn drie eenvoudige technieken die je aandacht afleiden.

Lonely: Mensen zijn gemaakt om verbinding te zoeken met anderen, dus als je je eenzaam voelt, kan dat leiden tot depressieve gevoelens en angst. Eens je erachter bent gekomen dat dit de reden is van je grumpy gevoel, is het dus een goed plan om een persoon te contacteren die je graag ziet. Maar ook als er niemand met je kan afspreken of bellen, zijn er manieren om je alleen minder eenzaam te voelen. ‘Probeer eens met jezelf verbinding te zoeken, bijvoorbeeld door middel van yoga of meditatie’, raadt Glenn aan. ‘Ook sporten, een boek lezen, schilderen of een andere hobby doen waar je van houdt, kan je direct een pak minder eenzaam maken.’

Tired: Deze komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar als je geen fysieke energie hebt, is het vrijwel onmogelijk om helder na te denken. De beste oplossing lijkt slapen, maar soms kan je brein laten rusten ook al veel doen. Zet je to-dolijst even on hold en rust uit. Dat kan met een powernap, maar ook een halfuurtje lezen of gewoon rusten in bed kan al wonderen doen!

Volgende keer dat je je grumpy voelt: verf de muur (of je haar) dus niet in een opwelling rood, maar gebruik de HALT-methode om te zien wat er écht scheelt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '