Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty

4. Je denkt dat je met heet water moet wassen

5 dingen die je fout doet bij het wassen van je handen

Het wassen van je handen is net zo belangrijk als douchen, maar toch wordt er niet evenveel aandacht aan besteed. Wist jij dat je handen niet alleen na een toiletbezoek gewassen moeten worden? The more you know...

1. Je gebruikt geen zeep


Dat klinkt heel logisch, maar uit onderzoek van Men’s Health is gebleken dat 50% van de mensen geen zeep gebruikt bij het wassen van hun handen. Zeep is wel echt belangrijk, omdat het bacteriën kan doden die je met gewoon water niet wegkrijgt.

2. Je wast niet lang genoeg


Meestal houden we onze handen een paar seconden onder de kraan en vinden we dat genoeg – de gemiddelde wastijd is zes seconden – terwijl we ze minstens 20 seconden moeten wassen. Probeer eens twee keer het verjaardagsliedje ‘Happy Birthday‘ te zingen terwijl je je handen wast, want dan zit je precies goed. In het openbaar zing je het natuurlijk in je hoofd (tenzij je graag zingt voor een publiek, natuurlijk).

3. Je wast alleen na een toiletbezoek


Het wassen van je handen na een toiletbezoekje is één van de belangrijkste, maar zeker niet de enige keer dat het moet gebeuren. Elke aanraking in een openbare plek brengt het risico op ziektes met zich mee. Denk daarbij aan: liftknoppen, de deurhendel en de paal die je vasthoudt in de trein wanneer je bijna valt. Was je handen dus meerdere keren per dag, ook als je niet naar het toilet bent geweest.

4. Je denkt dat je met heet water moet wassen


Misschien heeft je moeder weleens gezegd dat je bij het afwassen altijd heet water moet gebruiken omdat dat helpt om bacteriën te doden. Logischerwijs gebruik je dan ook heet water om je handen te wassen, maar dat blijkt totaal overbodig te zijn. Was je handen met een temperatuur die jij prettig vindt.

5. Je droogt je handen niet af


Je wast je handen vaak, minstens twintig seconden en je gebruikt zeep: zijn je handen nu schoon genoeg om van te eten? Bijna, want wat veel mensen vergeten, is het drogen van de handen. Bacteriën leven goed in vochtige omgevingen, dus die hebben dan vrij spel. Wees er dus zeker van dat je je handen goed droogt (met een schone handdoek, uiteraard).

Lees meer:

Partner Content

' ' ' '